Voorpagina Voorwoord Rijnstad Buurtbemiddeling Incluzio Rheden Ondersteuning voor jeugd en gezin Ondersteuning in het dagelijks leven Dorpscoaches Buurtbemiddeling - Attent Attent Zorg en Behandeling Informatiepunt Digitale Overheid - Innoforte Innoforte Stichting Stoer - E-health
in de gemeente Rheden

Hulp bij websites van de overheid

in de Bibliotheek

Mariette (78) woont zelfstandig, en redt zich nog best met alleen wat ondersteuning van de thuiszorg. Onlangs kreeg zij na een onderzoek in het ziekenhuis van de huisarts te horen dat zij de uitslagen in kon zien op het webportaal van het ziekenhuis. Hoewel zij normaal gesproken voor computervragen hulp krijgt van haar buurman, wilde zij toch liever zelfstandig haar dossier bekijken. De huisarts verwees haar daarom door naar het Informatiepunt Digitale Overheid in de Bibliotheek om hulp te krijgen hierbij.

STEEDS MEER REGELEN MET DE COMPUTER

Wij moeten steeds meer dingen zelf regelen met de overheid zoals het aanvragen van zorgtoeslag, een woning zoeken, een rijbewijs verlengen of een afspraak maken bij de gemeente. Je moet dan wel een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit toch nog lastig en daarom is er een Informatiepunt Digitale Overheid in de Bibliotheek Dieren en in de Bibliotheek Velp.

Mariette: “Ik heb gebeld naar de Bibliotheek en daar vroegen ze mij of ik al een DigiD had. En gelukkig had ik wel een DigiD, maar die gebruikte ik eigenlijk nooit. Een aardige medewerker van de Bibliotheek heeft mij toen laten zien hoe ik zelf mijn patiëntendossier kan inzien.”

KOM NAAR HET SPREEKUUR IN DE BIBLIOTHEEK

Wilt u iets regelen via de computer en kunt u daar wel wat hulp bij gebruiken? Kom langs bij het Informatiepunt in de Bibliotheek Dieren of in de Bibliotheek Velp. Wij helpen u graag en denken met u mee.

Het spreekuur is iedere dinsdag en donderdag van 10.00 – 13.00 uur in de Bibliotheek Dieren en iedere woensdag van 10.30 – 12.30 uur in de Bibliotheek Velp. De hulp is gratis en u hoeft geen afspraak te maken.

Onze deur staat (straks) altijd open!

Doe even je ogen dicht en haal de volgende situatie voor de geest: Er staat een mevrouw voor de deur. Ze woont bij Innoforte. Ze wil graag koffie drinken bij haar vriendin in de wijk. Ze mag niet naar buiten. Gisteren nog wel, vandaag niet meer. Ze heeft dementie. Ze haalt de sluis. Daarna blijven de deuren onverbiddelijk dicht. Ze wordt boos. Erg boos.

Wie in de verpleeghuizen voor mensen met dementie komt, kan dit verhaal door 100 andere ervaringen vervangen. Meneer die graag wandelt, mag niet naar buiten. Mevrouw die haar dochter graag uitzwaait op het parkeerterrein. Mag niet naar buiten. Hoe frustrerend moet dat zijn als je je in hen verplaatst en kijkt met hun ogen. Luistert met hun oren. Voelt wat zij voelen.

In de ouderenzorg anno 2023 kan dit niet meer. Sterker nog, het mág ook niet meer volgens de Wet zorg en dwang. Natuurlijk: er zijn mensen voor wie het echt niet veilig is om alleen naar buiten te gaan. In de praktijk blijkt het om een kleine groep te gaan. Het merendeel kan gerust naar buiten, al dan niet met een GPS-systeem. De meesten willen ook niet veel verder dan de voordeur: Gauw weer naar binnen, naar de vertrouwde, veilige plek. Die vertrouwde plek creëren de medewerkers van Innoforte voor hen: ze maken het gezellig, ze gaan warm met bewoners om, ze zorgen ervoor dat ook familie van bewoners zich welkom voelt. Ze kennen ‘hun’ bewoners. Dat is onze persoons- en omgevingsgerichte zorg. Daar past ook binnen dat onze voordeuren open gaan voor wie naar buiten wil. Of naar binnen natuurlijk.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op www.innoforte-zorg.nl

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: