Vroege Interventie Psychose
Soms heeft iemand overtuigingen die niet kloppen met de werkelijkheid. Of iemand ziet, voelt, hoort dingen die anderen niet waarnemen. Dan kan er sprake zijn van een psychose. Een psychose kan het leven behoorlijk op z’n kop zetten en heeft invloed op het dagelijks leven, bijvoorbeeld op vriendschappen, hobby’s, school en werk. Ook voor de omgeving is dit meestal geen gemakkelijke periode waarbij er veel zorgen zijn en spanningen kunnen oplopen.
Behandeling door VIP-team
Voor die mensen heeft Pro Persona een VIP-team. VIP staat voor: Vroege Interventie Psychose. Dit team biedt onderzoek en behandeling naar psychose op het moment dat er aanwijzingen zijn voor een verhoogd risico op een psychose (de zogenoemde vroegtijdige opsporing) en op het moment dat een eerste psychose zich aandient. Door actieve, laagdrempelige en specialistische zorg te bieden, waarbij ook familie en naasten betrokken worden, kan een verergering van klachten worden tegengegaan.
De behandeling is altijd afgestemd op de persoonlijke situatie en hulpvraag en kan zowel in de thuissituatie als op de locatie in het centrum van Nijmegen geboden worden. Deze herstelgerichte zorg richt zich bij voorkeur op alle levensgebieden. Daarom bestaat het team uit diverse hulpverleners, ieder met z’n eigen deskundigheid. Bijvoorbeeld een psycholoog, psychiater, verpleegkundige en een ervaringsdeskundige. Daarnaast werken we intensief samen met andere organisaties zoals de gemeente, verslavingszorg, woningbouwverenigingen en organisaties voor beschermd wonen. Met hulp van het VIP-team leren mensen om te gaan met hun psychosegevoeligheid om een eerste, of nieuwe psychose, te voorkomen.
Heb jij of iemand in je omgeving behoefte aan deze hulp, bespreek dit dan met je huisarts.