Voorpagina Nijmegen 2023 Voorwoord Sterker Sociaal Werk Buurtteams Volwassenen Nijmegen WerkBedrijf Rijk van Nijmegen Buurtteams Volwassenen in iedere wijk van Nijmegen Plushome BV Pro Persona - Het Gouden Hart Het Gouden Hart Samen stappen zetten in een groep 1801 Jeugd & Onderwijsadvies Gecombineerde ondersteuning Langer Thuis Nijmegen RIBW Nijmegen & Rivierenland - Werken bij Driestroom RIBW Nijmegen & Rivierenland Driestroom Bibliotheek Gelderland Zuid - Driestroom woonlocatie Ellis Bieb Gelderland Zuid Driestroom locatie Ellis Kalorama - E-health WerkBedrijf Rijk van Nijmegen - COiL
in de gemeente Nijmegen

Hospicezorg:
warme zorg in de laatste levensfase

In een voormalig klooster in de binnenstad van Nijmegen is sinds 2003 het hospice Kalorama Bethlehem gevestigd. Hier wordt met liefde en aandacht high care hospicezorg geboden. Dit hospice is een sfeervol thuis voor mensen in de laatste fase van hun leven. Naast een persoonlijke benadering en lichamelijke zorg is er veel aandacht voor sociale, psychische en spirituele begeleiding.

Als de levensverwachting minder dan drie maanden is en thuis sterven niet mogelijk of niet wenselijk is, kunnen mensen in het hospice worden opgenomen. De zorg en begeleiding is in handen van een deskundig team. Een grote groep bevlogen vrijwilligers biedt ondersteuning. Zo wordt er voor de gasten echt kwaliteit aan de dagen toegevoegd.

Palliatieve zorg

De zorg die in het hospice geboden wordt, heet palliatieve zorg. Goede palliatieve zorg is gericht op zoveel mogelijk kwaliteit van leven. In het hospice wordt de zorg en ondersteuning zo ingericht dat de laatste levensfase zo comfortabel mogelijk is.


Rust

Wie het hospice binnenloopt, ervaart hier meteen de rust. Er is een sfeer waarin mensen zich veilig en geborgen voelen. Iedere gast heeft een eigen kamer. Er is een kapel en een familiekamer met prachtig uitzicht over de Waal. Bij mooi weer genieten gasten en hun naasten van de zon en de buitenlucht in de fraaie tuin.

Meer informatie

Kalorama Bethlehem | St. Anthoniusplaats 10 | 6511 TR Nijmegen | T - 024 - 382 86 30 | kalorama.nl

Chatten met de psycholoog

In Nederland gebruiken jaarlijks zo’n 9 miljoen mensen het internet om hulp te zoeken voor psychische problemen. Helemaal sinds corona is het steeds gebruikelijker om voor deze problemen via de computer professionele hulp te krijgen.

E-health

Bij online hulpverlening (e-health) worden patiënten via het internet geholpen bij hun problemen. Zij kunnen bijvoorbeeld depressief zijn of een eetstoornis hebben. Binnen een afgeschermde online omgeving krijgt de patiënt vragen en oefeningen. Soms hoort het bij de behandeling om daarnaast te chatten/videobellen voor extra ondersteuning, maar dit is bij elke aanbieder van online zelfhulp anders.

Van anoniem tot mobiel

Zo bestaan er e-health aanbieders waarbij de patiënt anoniem een traject kan doorlopen zonder dat de huisarts of zorgverzekeraar hiervan op de hoogte wordt gesteld. Andere online therapie platformen doen aan ‘blended care’, waarbij ze e-health combineren met klassieke begeleiding. Tegenwoordig is het ook mogelijk om via een app een e-health cursus te doen.

Nieuw onderdeel

E-health is voor zowel hulpverleners als patiënten een relatief nieuw onderdeel van de geestelijke gezondheidszorg. Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) wijst online hulpverleners erop dat ze extra oplettend moeten zijn wanneer zij via e-mail of chat contact hebben met hun patiënten. Psychologen kunnen informatie mislopen die ze normaal gesproken halen uit lichaamstaal.

Groot aanbod

Voor veel mensen kan e-health een uitkomst zijn, omdat er talloze mogelijkheden zijn op gebied van begeleiding, privacy en kosten. Denk je dat e-health een manier kan zijn om jouw psychische klachten te verhelpen? Informeer jezelf dan goed over de verschillende behandelingen en de aanbieders. Dit kan bijvoorbeeld via je eigen huisarts.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: