Voorpagina Voorwoord Meander Groep Heerlen Eenzaamheid onder ouderen PlusPunt Medisch Centrum Gezond ouder worden Apetito Geldproblemen, zorgen of vragen? Wij helpen Gemeente Kerkrade Vervolg hulp bij geldproblemen Wonen Limburg Wat je moet weten over een burn-out Koraal Groep - E-health Koraal Groep Bibliotheek Kerkrade
in de gemeente Kerkrade

Praktijkondersteuners en buurtschakels zorgen voor verbinding in het Rolduckerveld

“Het mooiste wat we kunnen
bieden is een deur die open staat”

Eenzaamheid onder ouderen komt overal veel voor. In het Rolduckerveld is een jaar geleden een initiatief gestart waarin nauw wordt samengewerkt tussen thuiszorg, praktijkondersteuners van de huisarts, casemanagers dementie, thuishulpen, medewerkers van het steunpunt voor mantelzorgers en twee buurtschakels. Het doel van de samenwerking is om mensen met elkaar te verbinden. De ontmoetingsruimte, het Sjevemethoes, vervult daarin een centrale rol. Praktijkondersteuner Will Vorstermans vertelt: “Ik reed laatst van mijn werk naar huis en zag twee oudere dames arm in arm over straat lopen. Dankzij onze bemiddeling zijn die onlangs aan elkaar gekoppeld. Ja, dan maakt mijn hart echt een sprongetje.”

Will Vorstermans is praktijkondersteuner Ouderenzorg in Medisch Centrum de Linde in Kerkrade. Ruim 38 jaar werkte zij op de spoedeisende hulp als verpleegkundige, maar twee jaar geleden volgde zij een opleiding tot praktijkondersteuner gericht op ouderen en bleef op de plek waar ze haar stage liep. “Als je me tien jaar geleden had gezegd dat ik in de ouderenzorg ging werken, had ik je uitgelachen. Maar ik vind het een partij leuk.”

Het ‘aan de voordeur staan’ neemt Will letterlijk, want ze gaat veel op huisbezoek. Dat kan naar aanleiding van een vraag, maar ook op eigen initiatief. Ze brengt alle 75-plussers in de wijk Rolduckerveld in kaart en onderhoudt korte lijntjes met de zichtbare schakels van Meander Thuiszorg. “Mensen voelen zich thuis vaak meer op hun gemak. Bovendien geeft het mij een beter beeld van de thuissituatie. Op dit punt komt de buurtschakel in beeld. Vivian Wetzels en Yvon Alberti nemen die rol op zich. Wanneer ouderen het bijvoorbeeld spannend vinden om het Sjevemethoes te bezoeken, dan gaat één van beide dames mee. Als die eerste drempel is genomen, gaat het vaak vanzelf.”

Net als Will gaan ook de buurtschakels Vivian Wetzels en Yvon Alberti op huisbezoek. Terwijl Will de nadruk legt op de lichamelijke zorg, zijn de buurtschakels er voor het sociale aspect. “Het is zo mooi dat deze optie er is. Op het moment dat ik eenzaamheid ervaar, heb ik een kort lijntje naar de buurtschakel. Beide dames hebben enorm veel ervaring en dankzij hun bemiddeling zie je heel wat mensen opleven. Zo zijn er twee dames die allebei wat moeite hadden met het doen van boodschappen. Die zijn aan elkaar gekoppeld en dat is nu hun wekelijkse uitje. Andersom vragen de buurtschakels ook mij om hulp. We komen op regelmatige basis samen, ook met de rest van het kernteam. Het afgelopen jaar is al zoveel bereikt. Vaak wordt me gevraagd of ik dat in cijfers kan vatten, maar dat is niet te doen.

Het zit ‘m in kleine dingen. Nu voelen ze zich vaak te veel en durven niets te vragen. Dat je daar een deur voor open kunt zetten is het mooiste wat je kunt bieden.”

De samenwerking is een initiatief van gemeente Kerkrade en MeanderGroep Zuid-Limburg.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: