Voorpagina Voorwoord Kennemer Wonen WonenPlus Alkmaar Vangnet vergroten De Ambulante Coach Project G’oud Alkcare - Kop-Zorgt Werkt Kop-Zorg Magentazorg - Bibliotheek Kennemerwaard Eenzaamheid onder jongeren Ivanka’s verhaal over autisme - E-health Brijder
in de gemeente Alkmaar

Ivanka’s verhaal over autisme

“Het was een hele opluchting om erachter te komen dat ik autisme heb. Het verklaarde waarom ik altijd al het gevoel had dat ik anders was, maar ik wist niet waarom.” Aan het woord is Ivanka, een jonge vrouw die op haar 25e de diagnose autisme kreeg. “Voor mij was dit geen stempel”, vertelt ze, “maar een verklaring.” Ik heb altijd bepaalde gedragingen en gedachten gehad, maar nu leerde ik dat het van autisme kwam en hoe ik er mee om moest gaan. Ik begreep mezelf beter en ik ging van geheimhouding naar openheid. ‘Daarom ben ik zo’. Mensen gingen mij beter begrijpen.”

Ivanka werkt als ervaringsdeskundige op de Herstelacademie van GGZ Noord-Holland-Noord. Ze heeft geleerd haar eigen ervaringen op een professionele manier in te zetten zodat ze er anderen mee kan helpen. Haar belangrijkste wens voor iedereen die tegen angsten, sombere buien of onzekerheden aan loopt, is dat zij er over gaan praten en hulp zoeken. Dat kan bijvoorbeeld bij De Herstelacademie. Die zit op verschillende plaatsen in Noord-Holland en biedt activiteiten op locatie en online. De toegang is gratis en de deur staat voor iedereen open. Er zijn verschillende trainingen en groepsactiviteiten.

“Op de Herstelacademie heb ik een Wellness Recovery Action Plan (WRAP) gemaakt,” vertelt Ivanka. “Een WRAP geeft je meer grip op je eigen leven, je wordt weer baas over je eigen bestaan. Je leert zien welke dingen je helpen en wat je kan doen om je beter te voelen. Het is geen klusje dat je er zomaar even bijdoet, het kost tijd en je krijgt ondersteuning van een ervaringsdeskundige. De vijf principes van herstel staan centraal in de WRAP. Het gaat over het krijgen van hoop, persoonlijke verantwoordelijkheid, persoonlijke ontwikkeling, opkomen voor jezelf en steun. Door de WRAP weet ik hoe belangrijk mijn familie voor me is en dat ik altijd op hen kan terugvallen. Daar hebben we het samen over gehad. Het heeft me ook geholpen mezelf beter te leren kennen. En, zoals ik altijd zeg: pas als je accepteert wie je bent, kun je worden wie je wilt zijn.”

Chatten met de psycholoog

In Nederland gebruiken jaarlijks zo’n 9 miljoen mensen het internet om hulp te zoeken voor psychische problemen. Helemaal sinds corona is het steeds gebruikelijker om voor deze problemen via de computer professionele hulp te krijgen.

E-health

Bij online hulpverlening (e-health) worden patiënten via het internet geholpen bij hun problemen. Zij kunnen bijvoorbeeld depressief zijn of een eetstoornis hebben. Binnen een afgeschermde online omgeving krijgt de patiënt vragen en oefeningen. Soms hoort het bij de behandeling om daarnaast te chatten/videobellen voor extra ondersteuning, maar dit is bij elke aanbieder van online zelfhulp anders.

Van anoniem tot mobiel

Zo bestaan er e-health aanbieders waarbij de patiënt anoniem een traject kan doorlopen zonder dat de huisarts of zorgverzekeraar hiervan op de hoogte wordt gesteld. Andere online therapie platformen doen aan ‘blended care’, waarbij ze e-health combineren met klassieke begeleiding. Tegenwoordig is het ook mogelijk om via een app een e-health cursus te doen.

Nieuw onderdeel

E-health is voor zowel hulpverleners als patiënten een relatief nieuw onderdeel van de geestelijke gezondheidszorg. Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) wijst online hulpverleners erop dat ze extra oplettend moeten zijn wanneer zij via e-mail of chat contact hebben met hun patiënten. Psychologen kunnen informatie mislopen die ze normaal gesproken halen uit lichaamstaal.

Groot aanbod

Voor veel mensen kan e-health een uitkomst zijn, omdat er talloze mogelijkheden zijn op gebied van begeleiding, privacy en kosten. Denk je dat e-health een manier kan zijn om jouw psychische klachten te verhelpen? Informeer jezelf dan goed over de verschillende behandelingen en de aanbieders. Dit kan bijvoorbeeld via je eigen huisarts.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: