Voorpagina Voorwoord Zaanse Zomertour Energiehulp & geldzorgen De Bieb voor de Zaanstreek Zorgen voor elkaar Odion Wormer Vitaal ouder worden en langer thuis wonen Slimotheek - Netwerk Dementie Het Sociaal Wijkteam helpt u op weg Jongerenloket Zaanstad Humanitas - De Bieb Langer zelfstandig wonen in je eigen woning Zorgcirkel - Netwerk Dementie Regio College - E-health
in de gemeente Zaanstad

Het Sociaal Wijkteam helpt u op weg

In Zaanstad is er altijd een Sociaal Wijkteam bij u in de buurt. U kunt daar terecht met vragen of problemen over welzijn, zorg, werk en inkomen, wonen, jeugdhulp en gezinsrelaties. Denk hierbij aan huishoudelijke hulp, financiƫle problemen, mantelzorg, werkloosheid of eenzaamheid.

Het Sociaal Wijkteam helpt u om zelf een oplossing te vinden. Of met de hulp van vrijwilligers of mensen uit uw directe omgeving. Lukt dit niet? Dan zorgt het Sociaal Wijkteam voor professionele ondersteuning op maat. U bent bij het Sociaal Wijkteam ook welkom voor vrijwilligerswerk, activiteiten of initiatieven voor uw buurt of omgeving.

Zelfstandig thuis blijven wonen

Heeft u hulp nodig waarmee u langer zelfstandig kunt wonen? Het Sociaal Wijkteam helpt u daarbij. Ook is er informatie over woon-zorgvormen. Hierbij woont u zelfstandig, maar zijn zorg en bijvoorbeeld winkels dichtbij.

Ondersteuning aan mantelzorgers

Zorgt u voor iemand die langdurig ziek is, een beperking heeft of hulpbehoevend is? Dan bent u een mantelzorger. Ook als de zorg vanzelfsprekend voelt. Mantelzorgers doen het met liefde, maar nemen vaak veel hooi op hun vork. U hoeft als mantelzorger niet alles alleen te doen. Het Sociaal Wijkteam is de plek om informatie, advies en ondersteuning te krijgen. Dat kan voor uw naaste zijn of voor uzelf.

Opgroeien, opvoeden en problemen in het gezin

Iedereen in Zaanstad kan voor vragen, cursussen of informatie over opgroeien en opvoeden terecht bij Centrum Jong en het Sociaal Wijkteam.

Is hulp of ondersteuning van Centrum Jong niet voldoende voor uw situatie? Dan regelt Centrum Jong dat u terechtkunt bij het Jeugdteam.

Het Jeugdteam ondersteunt kind(eren) en hun gezin als het gaat om problemen met bijvoorbeeld functioneren op school, een echtscheiding of een verslaving. De omgeving van het kind en gezin is belangrijk: welke problematiek speelt er? Het kan zijn dat de hulp voor uw kind en het gezin ingewikkelder is dan in eerste instantie gedacht: de jeugdprofessionals bieden dan hulp bij bijvoorbeeld een gedrags- of emotioneel probleem. Of een verstandelijke beperking of (vermoeden van) onveiligheid.

Zorgen over onveiligheid

Wie in een onveilige thuissituatie zit, komt daar vaak niet vanzelf uit. Heeft u daarmee te maken of ziet u signalen in uw omgeving? Dan is uw zorgen delen de eerste stap. U kunt in gesprek met mensen om u heen, een vriend(in), buren, iemand op school of met lotgenoten. Maar u kunt ook terecht bij het Sociaal Wijkteam voor een goed gesprek. Maakt u zich ernstig zorgen over uw veiligheid of die van een ander, neem dan contact op met Veilig Thuis via 0800-2000.

Activiteiten voor jong en oud

De Sociale Wijkteams organiseren ook activiteiten waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. In de zomer zijn er bijvoorbeeld sportactiviteiten voor kinderen of wekelijkse koffieochtenden voor ouderen of ouders.

Benieuwd wat het Sociaal Wijkteam voor u kan betekenen? Bekijk de video!

Contactgegevens & locaties

Op de website www.swtzaanstad.nl/contact vindt u alle contactgegevens per locatie.

Bij spoed rond huiselijk geweld, kindermishandeling of psychische crisis kunt u contact opnemen met Veilig Thuis via 0800-2000 of www.veiligthuiszw.nl.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: