Voorpagina Voorwoord Zaanse Zomertour Energiehulp & geldzorgen De Bieb voor de Zaanstreek Zorgen voor elkaar Odion Wormer Vitaal ouder worden en langer thuis wonen Slimotheek - Netwerk Dementie Het Sociaal Wijkteam helpt u op weg Jongerenloket Zaanstad Humanitas - De Bieb Langer zelfstandig wonen in je eigen woning Zorgcirkel - Netwerk Dementie Regio College - E-health
in de gemeente Zaanstad

Beginnen met een zorgopleiding?

‘Een beter moment is er niet’

Meer salaris, betere arbeidsvoorwaarden, volop doorgroeimogelijkheden en baanzekerheid. Volgens directeur Carolien Otjens-de Vries voor de School voor Zorg, Welzijn, Sport & Entree van het Regio College is nú het moment om een zorgopleiding te beginnen: “De zorg is zo breed en divers. Van ziekenhuiszorg tot persoonlijke begeleiding. Je kunt heel veel kanten op.”

Betere periode

Door de coronacrisis is duidelijk geworden hoe belangrijk de maatschappelijke functie van de zorgsector is. Overheid en werkgevers hebben dan ook inspanningen geleverd om de zorg aantrekkelijker te maken. Met resultaat. “Voor zorgmedewerkers is echt wel een betere periode aangebroken met meer flexibiliteit, betere arbeidsvoorwaarden en hogere beloningen”, vertelt Carolien.

Maatwerk

Ook onderwijsland zet veranderingen door om aan de vraag naar zorgpersoneel te voldoen. Maatwerk is daarbij het toverwoord. Als voorbeelden geeft ze de bijscholingstrajecten die het Regio College in overleg met werkgevers ontwikkelt en de verkorte studietrajecten. “De BBL-opleiding is ideaal voor omscholers, omdat je al werkend zorgvaardigheden leert.” Carolien adviseert geïnteresseerden om goed rond te kijken: “Zorg is meer dan alleen het ziekenhuis. Denk aan thuiszorg, maatschappelijke begeleiding of zorgtechnologie. Vraag het zorgmedewerkers die je kent of ga met ons in gesprek!”

Contactinformatie

Werkgevers kunnen contact opnemen met het accountteam en vragen naar Veronique Helmstrijd-Van der Laan: (075) 681 40 95 en 06-107 78 915 of naar Ilona Klooster: (075)-681 91 19 en 06-523 25 808.

Meer weten over het studieaanbod?

Kijk op www.regiocollege.nl/mbo-opleidingen/zorg-en-welzijn of bel tijdens kantooruren met het Servicecentrum via telefoonnummer: (075) 681 90 01. Een e-mail stuur je naar: [email protected].


Chatten met de psycholoog

In Nederland gebruiken jaarlijks zo’n 9 miljoen mensen het internet om hulp te zoeken voor psychische problemen. Helemaal sinds corona is het steeds gebruikelijker om voor deze problemen via de computer professionele hulp te krijgen.


E-health

Bij online hulpverlening (e-health) worden patiënten via het internet geholpen bij hun problemen. Zij kunnen bijvoorbeeld depressief zijn of een eetstoornis hebben. Binnen een afgeschermde online omgeving krijgt de patiënt vragen en oefeningen. Soms hoort het bij de behandeling om daarnaast te chatten/videobellen voor extra ondersteuning, maar dit is bij elke aanbieder van online zelfhulp anders.

Van anoniem tot mobiel

Zo bestaan er e-health aanbieders waarbij de patiënt anoniem een traject kan doorlopen zonder dat de huisarts of zorgverzekeraar hiervan op de hoogte wordt gesteld. Andere online therapie platformen doen aan ‘blended care’, waarbij ze e-health combineren met klassieke begeleiding. Tegenwoordig is het ook mogelijk om via een app een e-health cursus te doen.

Nieuw onderdeel

E-health is voor zowel hulpverleners als patiënten een relatief nieuw onderdeel van de geestelijke gezondheidszorg. Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) wijst online hulpverleners erop dat ze extra oplettend moeten zijn wanneer zij via e-mail of chat contact hebben met hun patiënten. Psychologen kunnen informatie mislopen die ze normaal gesproken halen uit lichaamstaal.

Groot aanbod

Voor veel mensen kan e-health een uitkomst zijn, omdat er talloze mogelijkheden zijn op gebied van begeleiding, privacy en kosten. Denk je dat e-health een manier kan zijn om jouw psychische klachten te verhelpen? Informeer jezelf dan goed over de verschillende behandelingen en de aanbieders. Dit kan bijvoorbeeld via je eigen huisarts.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: