Voorpagina Voorwoord Rijnstad Buurtbemiddeling Incluzio Rheden Ondersteuning voor jeugd en gezin Ondersteuning in het dagelijks leven Dorpscoaches Buurtbemiddeling - Attent Attent Zorg en Behandeling Informatiepunt Digitale Overheid - Innoforte Innoforte Stichting Stoer - E-health
in de gemeente Rheden

Buurtbemiddeling draagt bij aan het vergroten van het gevoel van veiligheid

Spelende kinderen, rokende barbecues, gezellige muziek; voor de één een feest, voor de ander een ergernis. Woongenot is voor iedereen anders en als buren je woongenot negatief beïnvloeden kan dat problemen geven. Gelukkig kan in de meeste gevallen dit soort ergernissen onderling goed worden opgelost, maar soms lukt dat ook niet. Het kan moeilijk zijn je buren aan te spreken. Irritaties lopen snel op en met elkaar in gesprek gaan wordt dan lastig. Buurtbemiddeling kan uitkomst bieden!

Buurtbemiddeling is gratis, neutraal, onafhankelijk, bewezen effectief en inmiddels in meer dan 300 gemeenten beschikbaar. Insteek is om buren weer met elkaar in gesprek te brengen en hen te stimuleren om samen tot een oplossing te komen, onder begeleiding van twee vrijwillig bemiddelaars. Iedereen kan een aanmelding doen. We nemen vervolgens contact op om te horen wat er speelt en leggen graag uit welke mogelijkheden Buurtbemiddeling kan bieden. Twee derde van de aanmeldingen wordt dankzij Buurtbemiddeling met positief resultaat afgerond.

Bemiddelaars zijn goed getrainde vrijwilligers die graag hun steentje bijdragen aan een betere samenleving. Zonder vrijwilligers geen Buurtbemiddeling. Juist omdat zij vrijwilliger zijn, is hun inzet van essentiële waarde; ze zijn niet afhankelijk van een organisatie, hebben geen oordeel en luisteren goed naar beide kanten van een verhaal. De bemiddelaars gaan altijd samen op afspraak langs bij de aanmelder om vervolgens aan te bellen bij de andere buur om zijn/haar verhaal te horen. Als beide partijen met elkaar in gesprek willen, vindt dit plaats op een neutrale locatie. De bemiddelaars begeleiden het gesprek, maar reiken niet de oplossing aan. Dat doen de buren zelf.

Buurtbemiddeling draagt bij aan het vergroten van het gevoel van veiligheid en uiteindelijk wordt iedereen daar beter van. De bemiddelaars zetten zich hier graag voor in.

Wil je Buurtbemiddeling inschakelen, eerst meer informatie of zelf bemiddelaar worden? We gaan graag in gesprek! Neem contact op via [email protected] of 06 27838471.

Leer en werk met plezier in de ouderenzorg

Voor leerwerktrajecten en stageplekken in de ouderenzorg ben je bij Attent Zorg en Behandeling aan het juiste adres. “Wij hebben een partnerschap met roc’s, mbo’s en hogescholen in de regio Arnhem. Om ook in de toekomst aan de vraag van zowel de cliënt als de student te voldoen, blijven we ons ontwikkelen. Samen met de scholen, studenten en werkbegeleiders hebben we de visie ‘Leer en Ontwikkel met Plezier’ gemaakt”, vertelt Myke Bonouvrie, manager opleiden en ontwikkelen.

Bij Attent zetten 500 toegewijde vrijwilligers en 1500 gemotiveerde medewerkers zich dagelijks in om ouderen in de regio’s Arnhem, Dieren, Doesburg, Elst, Rheden en Velp liefdevolle en specialistische zorg en ondersteuning te bieden. Er zijn elf woonzorglocaties maar er wordt ook zorg aan huis geleverd. “Vanaf september beginnen we met onze nieuwe leerroute, waarbij wij heel goed kijken naar wie bij welke zorgvraag past. We kijken echt naar de persoon: waar ben je goed in en waar krijg jij energie van, zodat we samen tot een goede, duurzame match kunnen komen”, legt Myke uit.

Talenten ontwikkelen

“Iedere student is uniek en heeft andere talenten’’, vervolgt Bonouvrie. ‘’Uiteraard is er voor alle studenten de brede basisopleiding, maar vervolgens kijken we gezamenlijk of iemand matcht met doelgroepen als dementie, psychiatrie of revalidatiezorg. We ondersteunen de student zodat hij of zij ontdekt welke opleidingsroute bij hem of haar past. Als grootste opleider van de regio binnen de ouderenzorg vinden wij het belangrijk dat al onze medewerkers zich kunnen blijven ontwikkelen en op hun plek zitten.’’

Coaching en oriëntatiebaan

Via het loopbaancoachingstraject ‘Sterk in je Werk’ kunnen huidige medewerkers kijken naar de mogelijkheden in hun functie binnen de organisatie. “Dat gebeurt samen met een individuele loopbaancoach.” Myke vertelt dat dit traject er ook is voor potentiële nieuwe medewerkers, zoals zij-instromers, studenten met een keuzemoment in hun opleiding en/of herintreders die willen onderzoeken of het werken in de sector bij hun past. “Wanneer iemand werkend is in een andere sector en wil komen kennismaken met de ouderenzorg, kun je bij Attent via een oriëntatiebaan ervaren hoe het is om met de doelgroep te werken. Dit kan vervolgens als opstap worden gebruikt naar de BBL-opleidingen binnen Attent.”

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: