Voorpagina Voorwoord De Passerel Steunouder, voor een steuntje in de rug Gemeente Epe Ontdek de pleegouder in uzelf Centrum voor Jeugd en Gezin Kom kinderopvang Centrum voor Jeugd en Gezin vervolg Mantelzorgers staan er niet alleen voor Viattence Mode & Co - E-health Samen in de strijd tegen laaggeletterdheid Kom Kinderopvang, ieder kind is uniek
ZORG

& ondersteuning | In de gemeente Epe

Steunouder

voor een steuntje in de rug

Ieder gezin heeft wel eens een periode dat, door verschillende oorzaken, het niet zo goed gaat. Steunouders zijn vrijwilligers die ondersteuning bieden aan kinderen en ouders die door omstandigheden een helpende hand kunnen gebruiken. Steunouders nemen een dagdeel de zorg van het kind/kinderen over van ouders. Door samen leuke dingen te doen, samen te spelen of juist niks te doen. Zodat in de tussentijd de ouders dingen kunnen oppakken die nodig zijn: afspraken met hulpverlening, uitrusten of sporten.

De behoeften, vragen en grenzen van de ouders vormen altijd het uitgangspunt. De ouder bepaalt aan welke vorm van ondersteuning er behoefte is. Zij houden de regie in handen. Ouders worden geactiveerd en/of ondersteund om weer vertrouwen te krijgen in zichzelf en in hun probleemoplossend vermogen. Daarnaast is het belangrijk dat ouders even ontlast worden in hun zorgtaken.

Steunouder Annemieke vertelt haar verhaal

Om te laten zien hoe belangrijk steunouders zijn, vertelt Annemieke Zoer uit Oene haar verhaal. Annemieke is al ruim 12 jaar steunouder. Wat ze er zo mooi aan vindt, vertelt ze in dit interview.

Hoe ziet jullie gezinssituatie eruit?

“We zijn getrouwd en hebben drie kinderen die allemaal nog thuis wonen: twee dochters (18 en 16) en een zoon (13).”

Hoe lang ben je al steunouder?

“Ik ben inmiddels 12,5 jaar steunouder. Nadat ik was gestopt met mijn baan in de juridische wereld ging ik voor mijn kinderen zorgen. Toen ben ik ook steunouder geworden. In die tijd heb ik ook de opleiding toegepaste psychologie gevolgd. Dat deed ik om me meer te verdiepen in de zorg voor kinderen.”

Waarom hebben jullie besloten om steunouders te worden?

“We wilden vanuit een stukje maatschappelijke betrokkenheid iets doen voor onze medemens, door mensen te ondersteunen die in dezelfde levensfase zitten als wij. Een vriendin van me werkt bij het CJG en die vroeg of het steunouderschap niet iets voor mij zou zijn. Zo is het balletje gaan rollen.”

Hoe ziet een dag eruit?

“Steunouder is echt maatwerk. Je doet wat het gezin nodig heeft en daarom zijn je dagen als steunouder heel gevarieerd. Je kijkt per moment hoe je ouders een helpende hand kunt bieden. Dat kunnen dan ook allerlei dingen zijn: een stukje samen wandelen, een uurtje naar de speeltuin of naar de bibliotheek, boodschappen doen of een kopje koffie drinken met de ouders om samen te evalueren hoe het gaat en te inventariseren waar de behoefte ligt. Het zijn vooral de eenvoudige dingen die ik zelf kan doen; voor andere dingen zijn er professionals die hun talent voor het gezin inzetten.”

Tegen welke uitdagingen lopen jullie aan?

“De grootste uitdaging die ik ervaar, is om de sfeer in het gezin goed aan te voelen en vooral ook te bepalen hoe die sfeer ontstaat, welke oorzaken daar achter zitten. Ook is het soms een uitdaging om los te laten. Je doet zo goed mogelijk je best om het gezin te helpen, maar het is uiteindelijk aan de ouders om het te doen. Daarnaast heb ik gemerkt dat het ook belangrijk is om je eigen grenzen te bewaken.”

Hoe ervaren jullie de ondersteuning van en de interactie met overkoepelende organisaties?

“Er is een coördinator vanuit Koppel-Swoe met wie ik zorgen en vragen kan delen. Dat overleg is prettig en verloopt goed.”

Zou je anderen adviseren om ook steunouder te worden?

“Ja, absoluut. Het is heel dankbaar werk en ondanks dat het maar een paar uur per week kost, kun je echt iets betekenen voor mensen die een helpende hand goed kunnen gebruiken.”

Steunouder worden?

Koppel-Swoe is altijd op zoek naar nieuwe steunouders. Voordat u aan de slag gaat, volgt u een korte training. U wordt begeleid door Mariska van Elst, sociaal werker bij Koppel-Swoe. Dit gebeurt onder andere in de vorm van contactmomenten en bijeenkomsten. Daarnaast werkt Koppel-Swoe nauw samen met het Centrum Voor Jeugd en Gezin en Stichting Steunouder Nederland.

Vindt u het fijn om een gezin te zien opbloeien en wilt u een maatje zijn voor een kind of gezin die dat tijdelijk even nodig heeft? Heeft u affiniteit met kinderen en ervaring met opvoeden? Meld u dan aan! Voor aanmelding of meer informatie kunt u contact opnemen met Mariska van Elst van Koppel-Swoe via telefoonnummer 0578-67 67 67 of via emailadres [email protected]. Op de website van www.koppelswoe.nl vind u ook meer informatie.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: