Voorpagina Voorwoord Treant Zorggroep De Toegang Lefier Emmen Zorg in de juiste richting Zorggroep Tangenborgh Samen sta je sterker Domesta Sedna Emmen Uitvaartverzorging DLE Emmen Sedna Emmen ondersteuning Stichting Sedna Impacter - Movements - Droomfabriek NHL Stenden Hogeschool Schuldhulpverlening - Taalpunt Ieder kind een gelijke kans Drenthe College Icare Gewoon Thuis - NHL Stenden Icare Zuid-Oost Drenthe Thuiskompas Drenthe College - Tangenborgh

Werken in de zorg? Durf die stap te zetten!

Marjolein Wiering (52) uit Tweede Exloërmond zet in 2017 een belangrijke stap: ze kiest ervoor om te switchen van een eigen kapsalon met klantenkring naar werken en leren in de zorg. Een keuze waar ze geen enkel moment spijt van heeft gekregen.

In dat jaar kwam ze via haar dochter in aanraking met de zorg. “Mijn dochter deed een snuffelstage in de Psychogeriatrische zorg (mensen met dementie) en kwam met interessante verhalen en casussen thuis, waarbij ik dacht ‘hoe zou ik dat oplossen?’ en ik had op dat moment een bijbaan in de schoonmaak bij het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal en keek om me heen naar het werk van de verpleegkundigen, dat zette me aan het denken ‘dit lijkt me interessant’.”

Werken en leren

“Na een beroepskeuzetest die mijn keus bevestigde, koos ik voor een werken en leren baan in de thuiszorg als Verzorgende IG. Alles was nieuw voor me, het werk en het leren. Een flinke omschakeling. De begeleiding dacht dat ik door mijn leeftijd ‘alles’ al wist, maar als zij-instromer is dat natuurlijk niet zo.”

Tijdens de wekelijkse lesdag op Drenthe College, kwam ze daar ook achter. Klasgenoten met een zorgachtergrond knikten tijdens de les ‘o ja!’ omdat ze het snapten en herkenden uit de praktijk, terwijl Marjolein en een klasgenoot die niet uit de zorg kwamen vragend naar de docent keken ‘o ja?’.

Doorgroeien

Na twee jaar doorzetten had Marjolein haar diploma op zak en ging vervolgens aan het werk in de thuiszorg als gediplomeerd Verzorgende IG’er. Toch smaakt het naar meer, twee jaar geleden start ze met een nieuwe opleiding bij Drenthe College: Verpleegkundige en werkt ze bij Icare. Nog anderhalve maand en dan heeft ze ook dit diploma op zak. “Werken en leren kost zeker extra tijd, daar moet je echt rekening mee houden en het vraagt ook om afspraken in de thuissituatie.”

En nu? Marjolein is super gemotiveerd om door te gaan en start in september met de opleiding HBO Verpleegkunde bij NHL Stenden, met de bedoeling om als wijkverpleegkundige te gaan werken.

Meer weten?

Drenthe College heeft passende opleidingen voor volwassenen en zij-instromers: drenthecollege.nl/­zorgwelzijn.

‘Het is lastig om je zelfstandigheid op te moeten geven’

Mevrouw Engbes woont in een van de aanleunwoningen naast Woonzorglocatie De Schans en ontvangt wijkzorg. Ze woont hier sinds augustus 2022 met veel plezier. In eerste instantie was het niet haar eigen keuze om naar een aanleunwoning te verhuizen, maar soms is er door de omstandigheden niet veel keus.

Mevrouw Engbes: Ik heb altijd een actief leven gehad. Ik ben met veel plezier verzorgende geweest in verpleeghuis De Bleerinck. Het feit om iets voor een andere te kunnen betekenen maar ook de prettige omgang met bewoners en collega’s gaf mij veel voldoening.’’

‘’Na mijn pensionering heb ik lange tijd zelfstandig gewoond. Maar helaas ging een paar jaar geleden mijn gezichtsvermogen sterk achteruit en nu ben ik bijna blind. Het traplopen werd te gevaarlijk en alle zaken rondom het huishouden en de tuin werden een belemmering. Het was voor mij niet meer verantwoord om alleen te wonen.‘’

Toen mevrouw een aanleunwoning in aanleuntoren De Buurt bij De Schans kreeg aangeboden vond ze dit eerst lastig. ‘’Mijn gevoel voor zelfstandigheid werd daardoor afgenomen. Maar toen ik verhuisde en mijn eigen vertrouwde spullen weer om mij heen had, kwam bij mij de omslag. Ik voel mij hier nu erg op mijn gemak. Het is fijn dat ik gebruik kan maken van de faciliteiten zoals eten in het restaurant en andere activiteiten.“

“Ik vind het nu niet meer lastig om zelf zorg te krijgen. Ik doe veel zelf en de medewerkers van de zorg komen alleen aanvullend op wat ik zelf niet kan. Het is erg fijn dat er meegedacht wordt en ik zelf de regie kan houden. Ik ben daarom ook echt blij dat ik de overstap heb gemaakt naar het wonen in de aanleunwoning en daarbij wordt gesteund door wijkzorg.”

Mevrouw Engbes (L) en Wijkzorgverpleegkundige Heleen Teiken (R)

Meer informatie?

Kijk op www.tangenborgh.nl.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: