Voorpagina Voorwoord Treant Zorggroep De Toegang Lefier Emmen Zorg in de juiste richting Zorggroep Tangenborgh Samen sta je sterker Domesta Sedna Emmen Uitvaartverzorging DLE Emmen Sedna Emmen ondersteuning Stichting Sedna Impacter - Movements - Droomfabriek NHL Stenden Hogeschool Schuldhulpverlening - Taalpunt Ieder kind een gelijke kans Drenthe College Icare Gewoon Thuis - NHL Stenden Icare Zuid-Oost Drenthe Thuiskompas Drenthe College - Tangenborgh
in de gemeente Emmen

Iedereen kan meedoen, van jong tot oud!

Iedereen wil graag op z’n eigen manier meedoen, maar soms lukt dat niet zo goed. Je komt bijvoorbeeld niet zo makkelijk meer naar buiten om boodschappen te doen of geldproblemen maken het lastig om rond te komen. Soms loopt het niet zo lekker in jouw gezin en heb je daar zorgen om. Je kunt dan wel wat hulp en ondersteuning gebruiken.

Passend advies van De Toegang

In de gemeente Emmen geeft Stichting De Toegang passend en onafhankelijk advies aan inwoners die hulp en ondersteuning kunnen gebruiken. Wij vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen, van jong tot oud. Op zijn of haar eigen manier en tempo. Dat is dan ook het doel van ons advies. Zorgen dat jij mee kunt doen.

Hoe doen wij dat?
Wij gaan met jou in gesprek en kijken wat jou het beste helpt en bij jou past. Zo kunnen familie, vrienden of buren een luisterend oor bieden of een boodschap voor je meenemen. Is dit niet voldoende of lukt het niet? Dan kijken wij wat er vanuit de wet mogelijk is. Dit doen wij vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), vanuit de Jeugdwet en vanuit de Schulddienstverlening. Deze wetten en afspraken zijn er om mensen te helpen, maar wat houden ze nu eigenlijk in en hoe vraag je deze aan?

Wat is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)?

Deze wet ondersteunt mensen die moeite hebben om voor zichzelf te zorgen of om mee te doen in de samenleving. Dit kunnen ouderen zijn, mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking, maar ook mensen die in een sociaal isolement leven. De Wmo biedt veel mogelijkheden, zoals huishoudelijke hulp, rolstoel, vervoer, woningaanpassingen, maaltijdvoorzieningen en dagbesteding.

Hoe vraag je de Wmo aan?
Als je denkt dat je in aanmerking komt voor de Wmo, kun je contact met ons opnemen. Wij gaan met jou in gesprek, zodat wij jou de juiste informatie en passend advies kunnen geven. Afhankelijk van jouw situatie kan er een eigen bijdrage gevraagd worden.

Wat is de Jeugdwet?

De Jeugdwet is bedoeld voor kinderen en jongeren tot 18 jaar die ondersteuning nodig hebben. Deze wet wil dat elk kind en jongere uiteindelijk zelfstandig en volwaardig mee kan doen in onze samenleving. Soms gaat dit in de opvoeding en ontwikkeling lastig.

Er zijn dan problemen binnen het gezin. Zo kunnen ouders om verschillende redenen moeite hebben met de opvoeding of zijn er problemen met het gedrag of ontwikkeling. Ook kan het kind door zijn gezondheid meer hulp nodig hebben. Dan kan het fijn zijn als iemand meekijkt met het gezin, wat praktische tips kan geven. Of wij geven het advies dat het kind een dag in de week op een zorgboerderij is. Soms is een andere woonplek beter.

Hoe krijg je hulp en ondersteuning bij kinderen en jongeren?
Neem contact op met De Toegang. In een gesprek kijken wij wat een passende oplossing is voor het kind, de ouders en andere betrokkenen. Na het advies blijven wij betrokken en kijken wij samen met degene die de hulp geeft, of dit nog steeds het beste is of dat het advies aangepast moet worden.

Je hebt als jongere en/of ouder recht op inspraak. Dit betekent dat je mag meedenken over de ondersteuning en hulp die je krijgt.

Wat is de schulddienstverlening?

Heb je schulden en is het lastig om hier uit te komen? Zijn je geldproblemen te groot geworden en ben je het overzicht kwijt? Dan kan Schulddienstverlening helpen. Deze dienstverlening kan bestaan uit advies, begeleiding, budgetbeheer of schuldsanering.

Hoe krijg je Schulddienstverlening?
De Toegang kan passend advies geven wie jou het beste kan helpen. Neem daarom contact met ons op als je geldproblemen of schulden hebt en je komt er zelf niet uit. Ons advies kan zijn dat er budgetbegeleiding nodig is om inzicht te krijgen in inkomsten en uitgaven. Of juist schuldhulpverlening. Hierbij wordt gekeken naar alle schulden en betalingsregelingen.

Het is in elk geval belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Hoe langer er gewacht wordt, hoe moeilijker het kan zijn om uit de schulden te komen.

Contact

Wil je meer informatie of heb je vragen? Je kunt ons bereiken via:

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: