Voorpagina Voorwoord Treant Zorggroep De Toegang Lefier Emmen Zorg in de juiste richting Zorggroep Tangenborgh Samen sta je sterker Domesta Sedna Emmen Uitvaartverzorging DLE Emmen Sedna Emmen ondersteuning Stichting Sedna Impacter - Movements - Droomfabriek NHL Stenden Hogeschool Schuldhulpverlening - Taalpunt Ieder kind een gelijke kans Drenthe College Icare Gewoon Thuis - NHL Stenden Icare Zuid-Oost Drenthe Thuiskompas Drenthe College - Tangenborgh
in de gemeente Emmen

Rianne en Alena, schuldhulpverleners bij Sedna, over hun werk

Hoe ziet jullie dag eruit?

Alena: “Elke dag is anders. Als schuldhulpverlener bij Sedna, kom ik bij mensen met financiële vragen of problemen. Het gaat om hele diverse hulpvragen. Mensen die willen weten wat ze moeten regelen als hun kind 18 wordt of mensen die achterlopen in het betalen van de vaste lasten. Schuldenproblematiek is vaak een combinatie van verminderde zelfredzaamheid op verschillende leefdomeinen. Denk aan gezondheid of relatie. Als schuldhulpverlener bekijken we de gehele situatie vanuit een breed perspectief en beweegt onze inzet zich tussen lichte kortdurende ondersteuning gericht op preventie of voorkoming van erger aan de ene kant en aan de andere kant bieden we (intensieve) langdurende hulpverlening.”

Wat maakt jullie werk leuk?

Rianne: “Dat elke dag weer anders is vind ik heel fijn. En waar ik echt blij van word, is wanneer ik merk dat ik heb bijgedragen aan een stukje zelfredzaamheid van de inwoner en ze door mijn ondersteuning weer vooruit kunnen.”

Wat kan een schuldhulpverlener voor de inwoners van Emmen betekenen?

Alena: “Als schuldhulpverlener geven wij informatie en advies en ondersteunen we inwoners bij hun financiële situatie. Ook zorgen we dat ze op de juiste plek terechtkomen voor een doorverwijzing.”

Waar kunnen de inwoners van Emmen jullie vinden?

Rianne: “Het fijne is dat we in zes gebieden binnen Emmen te vinden zijn. Dit betekent dat alle inwoners ons makkelijk
kunnen bereiken. Ook hebben we in elk gebied spreekuren. Op www.sednaemmen.nl kun je zien in welke gebieden er spreekuren zijn waar je kunt binnenlopen met je vragen of hoe je contact kunt opnemen.

Laaggeletterdheid: een stille maar groeiende uitdaging

In Drenthe is 12% van de volwassenen laaggeletterd. Zij hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben ze ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. Moeite hebben met lezen en schrijven is erg lastig. Het maakt mensen kwetsbaarder, minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan geletterde mensen.

Laaggeletterde mensen zijn vaak erg goed in het verbergen van het feit dat ze niet kunnen lezen en/of schrijven. Maar je kunt het wel merken; ze maken bijvoorbeeld de post niet open, vragen om hulp bij het invullen van formulieren en hebben vaak moeite met het begrijpen van langere zinnen.

Bij Sedna bieden we op verschillende plekken taalactiviteiten aan. In verschillende dorpen organiseren we een praatcafé. Hier staat het spreken van de taal centraal. Ook organiseren we interculturele moeder/vrouwengroepen. Hier is ruimte om beter Nederlands te leren spreken en ervaringen uit te wisselen. Ook wordt er regelmatig een activiteit gedaan of een uitstapje ondernomen.

Inwoners die moeite hebben met het invullen van formulieren, het aanvragen van regelingen of andere zaken kunnen terecht op onze spreekuren. Daar helpen we graag.

Inwoners die graag beter willen leren lezen en schrijven kunnen terecht bij het Taalpunt in Emmen.

Voor meer informatie zie onze website of mail naar [email protected]

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: