Laaggeletterdheid: een stille maar groeiende uitdaging
In Drenthe is 12% van de volwassenen laaggeletterd. Zij hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben ze ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. Moeite hebben met lezen en schrijven is erg lastig. Het maakt mensen kwetsbaarder, minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan geletterde mensen.
Laaggeletterde mensen zijn vaak erg goed in het verbergen van het feit dat ze niet kunnen lezen en/of schrijven. Maar je kunt het wel merken; ze maken bijvoorbeeld de post niet open, vragen om hulp bij het invullen van formulieren en hebben vaak moeite met het begrijpen van langere zinnen.
Bij Sedna bieden we op verschillende plekken taalactiviteiten aan. In verschillende dorpen organiseren we een praatcafé. Hier staat het spreken van de taal centraal. Ook organiseren we interculturele moeder/vrouwengroepen. Hier is ruimte om beter Nederlands te leren spreken en ervaringen uit te wisselen. Ook wordt er regelmatig een activiteit gedaan of een uitstapje ondernomen.
Inwoners die moeite hebben met het invullen van formulieren, het aanvragen van regelingen of andere zaken kunnen terecht op onze spreekuren. Daar helpen we graag.
Inwoners die graag beter willen leren lezen en schrijven kunnen terecht bij het Taalpunt in Emmen.
