“Hemelwater stroomt normaal gesproken richting de kern van Ospel”, weet Hubert Huijerjans. “Dat is niet best voor de Groote Peel, waar verdroging een probleem is. Staatsbosbeheer heeft al een groot project uitgevoerd om de waterstand in de Groote Peel op peil te houden. Water dat we in Ospeldijk weten te houden komt ook ten goede aan dit natuurgebied. Een reden te meer om maatregelen te nemen.”
Hubert Huijerjans was zijn tijd een beetje vooruit. Toen 23 jaar geleden zijn woonhuis werd gebouwd, werd het regenwater al gescheiden van de riolering. De huidige aanpassingen waren voor hem een fluitje van een cent. “Ik had gehoord dat in de toekomst hemelwater overal afgekoppeld zou moeten worden. Kennelijk had ik een vooruitziende blik. Tegenwoordig is dit standaard bij nieuwbouw. Inmiddels ligt er hier een infiltratieput met een inhoud van 5m3.
Tussen mij en de buren is een overloop aangelegd met groen en kiezel, voor het geval de infiltratieput mocht overstromen. Overtollig water komt dan in een bassin terecht. Ook is er een bladafscheider aangebracht, zodat bladeren de boel niet verstoppen.”
Hubert is al jaren actief bij de Dorpsraad Ospeldijk. De lijntjes naar de gemeente zijn hiermee kort. “De dorpsraad is een verbindingsstuk tussen gemeente en burgers. Problemen die we in onze gemeenschap tegenkomen, leggen we na een maandelijkse vergadering met de bestuursleden aan de gemeente voor. Dat resulteert in een goede samenwerking, alhoewel we altijd meer te wensen hebben dan er mogelijk is”, vertelt de voorzitter.
Via een eigen Facebook-pagina en e-mails werd een waterplan doorgezet naar inwoners van Ospeldijk. Ook mond-tot-mond reclame doet zijn werk.