Ik heb zelf de schop ter hand genomen, materialen via internet besteld en ben aan de slag gegaan. Een pittige klus, gaten graven van één meter diep, met een diameter van 30 centimeter. Ik heb bovendien gietijzeren putdeksels aangeschaft, wel zo mooi. Tevens heb ik -ook met subsidie- sedum op de platte daken gelegd, voor koeling en wateropname. Daar heb ik veel reacties op gekregen. Hoe werkt dat?, was de meest gestelde vraag. Inmiddels heb ik ook zonnepanelen en is er een A-merk warmtepomp besteld, maar daar zit een levertijd van een jaar op.”
Door deze aanpassingen wordt het regenwater teruggegeven aan de tuin. Sproeien doet Toon van Haperen niet. “Dan is het gras maar wat minder groen.” Voor wie ook aan de slag wil gaan, heeft Toon een paar tips én een waarschuwing.
“Kijk voor je begint ook naar de planten en verdere begroeiing in je tuin. Zo ben ik er proefondervindelijk achter gekomen dat een taxushaag niet tegen ‘natte voeten’ kan. Ook een beukenhaag kan niet tegen een teveel aan water. Op internet vind je hier veel informatie over. Let dus op wat afkoppelen voor je tuin betekent. Het voorkomt dat je de beplanting uiteindelijk moet aanpassen, zoals bij mij het geval is. Ik ben op zoek gegaan naar een alternatief voor de taxushaag en denk daarbij aan klimop. Bijkomend voordeel van klimop is dat die wintergroen is. Ik had me vooraf beter moeten informeren, maar dat probleem los ik wel op.”
‘Kijk voor je begint ook naar de planten en verdere begroeiing in je tuin’