Van het hele dakoppervlak is de regenwaterafvoer losgekoppeld en ook het regenwater dat op de oprit valt, wordt afgevoerd naar een put in de voortuin van 3 meter diep, met een doorsnee van 50 centimeter. ‘Wat planten er omheen en je ziet er verder niets van”, vertelt Frank Kurstjens.
“Dat water verdwijnt nu niet meer in het riool, maar komt terug in de grond. Het gazon en de planten in de voortuin varen er wel bij, waardoor er niet gesproeid hoeft te worden.” In de achtertuin heeft de familie Kurstjens een wadi aangelegd, waarin regenwater wordt opgevangen.
“De gemeente Nederweert gaf informatie over de mogelijkheden om bewuster met regenwater om te gaan en daarop heb ik gereageerd”, aldus Frank Kurstjens. “Daarnaast is er op internet veel te vinden over dit thema, zoals op de website van Waterklaar. Na een advies van de gemeente zijn de aanpassingen doorgevoerd. Een subsidie zorgde ervoor dat dit projectje kosteloos kon worden uitgevoerd, dus waarom zou je het niet doen?”
Frank en Ester Kurstjens zijn zich bewust van de klimaatverandering, de weersextremen met hete en droge zomers en de waterproblematiek. Het baart hen zorgen en ze proberen op hun manier een steentje bij te dragen aan oplossingen. “Niet onnodig water verspillen en het energieverbruik in de gaten houden, bijvoorbeeld.