Voorpagina Voorwoord Meander Groep Heerlen Eenzaamheid onder ouderen PlusPunt Medisch Centrum Gezond ouder worden Apetito Geldproblemen, zorgen of vragen? Wij helpen Gemeente Kerkrade Vervolg hulp bij geldproblemen Wonen Limburg Wat je moet weten over een burn-out Koraal Groep - E-health Koraal Groep Bibliotheek Kerkrade
in de gemeente Kerkrade

Partners van het Informatiepunt
Foto: Peter Trompetter

Welkom bij het Informatiepunt van de bibliotheek

Veel mensen denken bij de bibliotheek aan de plek waar je naartoe gaat om boeken te lezen en te lenen. Natuurlijk gebeurt dat nog steeds, maar de dienstverlening van de bieb is de laatste jaren flink uitgebreid.

Leer, vraag, ontmoet, lees en doe in de bieb

Zo is de bibliotheek ook een ontmoetingsplaats met gratis wifi waar je kunt deelnemen aan activiteiten, lezingen, debatten, cursussen of workshops. Of waar je gewoon een krantje of tijdschrift kan lezen met een kopje koffie, kan werken of studeren. Iedereen is welkom! Ook als je geen lid bent van de bibliotheek. Daarnaast heeft de bibliotheek een belangrijke rol in het bestrijden van laaggeletterdheid, het leren van digitale vaardigheden en is het hét informatiepunt voor diverse hulpvragen en/of vragen over de (digitale) overheid.

Informatiepunt op basis van vijf basisvaardigheden

Sinds enkele jaren is er een Informatiepunt in de HuB.Bibliotheek.Kerkrade. Dit heette voorheen het Informatie-Ontwikkel-Plein (IOP). Sinds begin dit jaar heet het Informatiepunt. Het IOP werd in 2019 opgericht in Kerkrade om samen met enkele partners aandacht te geven aan de vijf basisvaardigheden. Vaardigheden die nodig zijn om mee te kunnen doen in de samenleving.

Het gaat om: lezen, schrijven en rekenen, digitale vaardigheden, financiële vaardigheden, sociale en juridische vaardigheden en gezondheidsvaardigheden. Lezen en schrijven staan aan de basis van alles. Zonder goede beheersing van deze vaardigheden is het niet mogelijk jezelf te ontwikkelen en mee te doen in de samenleving. Digitale vaardigheden zijn in onze huidige maatschappij noodzakelijk en het is natuurlijk ook belangrijk dat je je gezondheid goed in de gaten houdt en je financiële huishouding op orde hebt. De vaardigheden die nodig zijn om dit soort dingen te kunnen doen, worden basisvaardigheden genoemd.

Het Informatiepunt helpt je verder op weg

In Kerkrade woont een grote groep burgers die hulp nodig heeft op het gebied van deze vijf basisvaardigheden. Ze hebben bijvoorbeeld schulden, zijn laag taalvaardig, weten niet hoe om te gaan met DigiD, hebben vragen over mantelzorg of juridische vragen. Hiervoor kunnen ze wekelijks terecht bij het Informatiepunt.

De medewerkers of partners van het Informatiepunt kunnen de problemen niet oplossen, maar helpen iemand wel verder om de juiste route te bewandelen. De bibliotheek werkt hierbij nauw samen met verschillende organisaties, ieder met hun eigen expertise. Zoals Rabobank Zuid-Limburg Oost, Impuls, Dela, Toon Hermanshuis, Alzheimer vereniging Limburg, Advocaat Lucienne Hermans, Kerff, Stichting Leergeld Parkstad en Schuldhulpmaatje. Ook verzorgt iedere partner elk jaar 6 workshops of lezingen waaraan je gratis kan deelnemen.

Je kunt het Informatiepunt gratis bezoeken. Ook als je geen lid bent van de bibliotheek. Je bent welkom zonder afspraak. 

Elke vrijdag | 10:00 – 12:00 uur
HuB.Bibliotheek Kerkrade

Kijk voor meer informatie op
www.bibliotheekkerkrade.nl/­informatiepunt.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: