Voorpagina Voorwoord Meander Groep Heerlen Eenzaamheid onder ouderen PlusPunt Medisch Centrum Gezond ouder worden Apetito Geldproblemen, zorgen of vragen? Wij helpen Gemeente Kerkrade Vervolg hulp bij geldproblemen Wonen Limburg Wat je moet weten over een burn-out Koraal Groep - E-health Koraal Groep Bibliotheek Kerkrade
in de gemeente Kerkrade

Wat je moet weten over een burn-out

In Nederland hebben ruim anderhalf miljoen mensen burn-outklachten. Dit zijn klachten als uitputting, concentratieproblemen en snel boos zijn. Het kost mensen met een burn-out gemiddeld drie maanden tot een jaar om van de aandoening te herstellen. Des te meer reden om een burn-out te voorkomen.

GEEN ENERGIERESERVES

Een e-mail van een ontevreden klant of je kind dat niet wil opschieten. De een haalt z’n schouders op en gaat weer onverstoord verder, voor een ander is de kleinste tegenslag al reden om in huilen uit te barsten. Als je het gevoel hebt dat je al een poos op je tandvlees loopt, dan bestaat de kans dat je een burn-out hebt. Oververmoeidheid speelt een grote rol. Burn-out patiënten voelen zich lange tijd overspannen en hebben geen energiereserves meer. Hun werk is veeleisend of juist niet uitdagend genoeg. Ook kunnen mensen buiten een werkomgeving in een burn-out terecht komen. Denk aan een alleenstaande ouder die voor zijn/haar kinderen zorgt, het huishouden moet runnen en ook nog mantelzorger is.

OVERSPANNEN OF BURN-OUT?

Iedereen ervaart wel eens spanning en dat is in principe niet verkeerd. Een beetje stress maakt ons alerter en we gaan er beter door presteren. Handig als je die deadline moet halen of een belangrijke taak moet uitvoeren. De problemen beginnen vaak wanneer je continu onder stress staat.

Daarom spreken artsen en psychologen pas van een burn-out wanneer iemand minstens een half jaar lang burn-outsymptomen heeft. Meestal is er ook sprake van lichamelijke klachten zoals duizeligheid, hoofdpijn of misselijkheid.

LANG HERSTELPROCES

Wie van een burn-out moet herstellen, heeft vaak een lange weg te gaan. Die is grofweg in drie fasen in te delen. In de eerste fase moet geaccepteerd worden dat er sprake is van een burn-out en dat presteren zoals voorheen niet meer mogelijk is. In de tweede fase wordt achterhaald wat de veroorzakers zijn van de spanning. In de derde fase wordt gezocht naar oplossingen. Dit gebeurt onder begeleiding van een zorgverlener. Soms is gedragstherapie nodig om te voorkomen dat er weer teruggevallen wordt in het oude patroon. Juist een actieve aanpak zorgt voor een sneller herstel, dus is het belangrijk om te (blijven) bewegen en vrienden te ontmoeten.

BURN-OUT VOORKOMEN

Een stressloos bestaan is onmogelijk, volgens psycholoog en schrijver Thijs Launspach. Om lange tijd gezond aan het werk te gaan, geeft hij mensen het klassieke advies; namelijk goed voor jezelf zorgen.

 

Door voldoende te slapen, gezond te eten, tijd te maken om te sporten en door af en toe helemaal niks te doen. Ervaar je toch burn-outklachten? Trek dan zo snel mogelijk aan de bel. Dit kan bij de huisarts, de bedrijfsarts of iemand van het sociaal werk in je gemeente. Je kunt ook anoniem contact opnemen met de hulpverleners van MIND Korrelatie via telefoonnummer 0900 – 1450.

JEROEN (37), ALLEENSTAAND

“Voor mijn werk was ik veel onderweg en maakte ik lange dagen. Ik woon alleen en was daardoor eigenlijk altijd met werk bezig. Dat was normaal binnen het bedrijf en het overleg met collega’s ging ook in het weekend door. Op een dag zette ik zoals altijd mijn pc aan en ik werd spontaan misselijk.

Dit hield maandenlang aan. In overleg met onze bedrijfsarts ben ik een dag minder gaan werken en heb ik een aparte werktelefoon aangeschaft. Die gaat in het weekend uit. Ik ben er nog lang niet, maar het begin is gemaakt.”

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: