Voorpagina Voorwoord Meander Groep Heerlen Eenzaamheid onder ouderen PlusPunt Medisch Centrum Gezond ouder worden Apetito Geldproblemen, zorgen of vragen? Wij helpen Gemeente Kerkrade Vervolg hulp bij geldproblemen Wonen Limburg Wat je moet weten over een burn-out Koraal Groep - E-health Koraal Groep Bibliotheek Kerkrade
in de gemeente Kerkrade

Gezond ouder worden

Naarmate we ouder worden, verandert het lichaam met ons mee. Om het lichaam nog zo lang mogelijk vitaal te houden, deelt Danique Katier (diëtist bij apetito) haar tips voor gezond ouder worden.

Eten volgens de Schijf van Vijf

“Eten volgens de richtlijnen van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is een goede manier om een gezond eetpatroon te ontwikkelen. Zo adviseert het Voedingscentrum om minimaal 250g groente per dag te eten, waarvan 150g bij de warme maaltijd. Ook is het goed om wat vaker vegetarisch te eten. Dit is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor het milieu.

Kies daarbij wel voor een volwaardige vleesvervanger, zoals peulvruchten, noten of ei. Deze zijn nodig om aan de benodigde eiwitten en B-vitaminen te komen. Zeker voor mensen van 70 jaar en ouder is het belangrijk om voldoende eiwit binnen te krijgen.”

Eiwitten voor gezonde spieren

“Bij het gezond oud(er) worden spelen eiwitten een belangrijke rol. Ze zijn de bouwstenen van ons lichaam.

Een eetpatroon met relatief veel eiwit draagt bij aan het behouden en/of verbeteren van het gewicht. Ook draagt het bij aan de instandhouding van de spiermassa. Een afname van spierkracht kan op lange termijn leiden tot een verminderde weerstand of een slechter herstel bij ziekte.

Oudere mensen eten over het algemeen ook vaak minder. Daarom is het juist voor die doelgroep belangrijk dat wat ze eten, voldoende voedingsstoffen bevat, zoals eiwit, vitaminen en mineralen. Eiwit zit vooral in peulvruchten, noten, ei, zuivel en vlees/vis.”

Wees alert op ondervoeding

“Is er in de voeding een tekort aan energie, eiwit en andere voedingsstoffen, dan is er kans op ondervoeding. Het lichaam functioneert dan minder goed en de spiermassa neemt af. Door afname van spierweefsel ervaren mensen vaak belemmeringen bij dagelijkse bezigheden en is de kans op vallen groter.

Juist bij (kans op) ondervoeding is het belangrijk dat de voeding voldoende goede voedingsstoffen bevat en om te blijven bewegen.”

Persoonlijk advies van Danique

Danique weet veel over voeding. Als diëtist bij apetito geeft ze persoonlijk advies aan klanten en helpt ze hen bij het kiezen van geschikte maaltijden van apetito. Ook wanneer er sprake is van een dieet of voedingsvoorkeur, zoals natriumarm, glutenvrij of eiwitrijk. Contact opnemen met Danique, of haar collega Karin, kan via [email protected].

Kauw- of slikproblemen?

In het geval van kauw- of slikproblemen, is eten niet meer zo vanzelfsprekend. Met winVitalis kunt u weer genieten van eten. Deze maaltijden zijn gepureerd of gemalen en een deel voldoet zelfs aan IDDSI 4. Daarnaast bieden we ook gepureerde bijgerechten aan, zoals appeltaart en quiche.”

Danique Katier (links) en Karin Oude Nijeweme

Meer weten over de maaltijdservice van apetito?

Ga naar apetito-shop.nl of bel 088-2012 123 voor meer informatie.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: