Voorpagina Voorwoord Meander Groep Heerlen Eenzaamheid onder ouderen PlusPunt Medisch Centrum Gezond ouder worden Apetito Geldproblemen, zorgen of vragen? Wij helpen Gemeente Kerkrade Vervolg hulp bij geldproblemen Wonen Limburg Wat je moet weten over een burn-out Koraal Groep - E-health Koraal Groep Bibliotheek Kerkrade
in de gemeente Kerkrade

Chatten
met de psycholoog

In Nederland gebruiken jaarlijks zo’n 9 miljoen mensen het internet om hulp te zoeken voor psychische problemen. Helemaal sinds corona is het steeds gebruikelijker om voor deze problemen via de computer professionele hulp te krijgen.

E-health

Bij online hulpverlening (e-health) worden patiënten via het internet geholpen bij hun problemen. Zij kunnen bijvoorbeeld depressief zijn of een eetstoornis hebben. Binnen een afgeschermde online omgeving krijgt de patiënt vragen en oefeningen. Soms hoort het bij de behandeling om daarnaast te chatten/videobellen voor extra ondersteuning, maar dit is bij elke aanbieder van online zelfhulp anders.

Van anoniem tot mobiel

Zo bestaan er e-health aanbieders waarbij de patiënt anoniem een traject kan doorlopen zonder dat de huisarts of zorgverzekeraar hiervan op de hoogte wordt gesteld. Andere online therapie platformen doen aan ‘blended care’, waarbij ze e-health combineren met klassieke begeleiding. Tegenwoordig is het ook mogelijk om via een app een e-health cursus te doen.

Nieuw onderdeel

E-health is voor zowel hulpverleners als patiënten een relatief nieuw onderdeel van de geestelijke gezondheidszorg. Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) wijst online hulpverleners erop dat ze extra oplettend moeten zijn wanneer zij via e-mail of chat contact hebben met hun patiënten. Psychologen kunnen informatie mislopen die ze normaal gesproken halen uit lichaamstaal.

Groot aanbod

Voor veel mensen kan e-health een uitkomst zijn, omdat er talloze mogelijkheden zijn op gebied van begeleiding, privacy en kosten. Denk je dat e-health een manier kan zijn om jouw psychische klachten te verhelpen? Informeer jezelf dan goed over de verschillende behandelingen en de aanbieders. Dit kan bijvoorbeeld via je eigen huisarts.

Vertrouwen is essentieel om
verder te komen met elkaar

In een gezin met opgroeiende kinderen blijven er voortdurend dingen veranderen. Alle kinderen ontwikkelen zich op hun eigen manier en dat vraagt vanuit opvoedkundig perspectief het een en ander van de ouders, die ook hun eigen verhaal hebben.

Wanneer er daarbij ook gedragsproblemen of moeilijkheden in de ontwikkeling spelen, kan dat ervoor zorgen dat gezinnen in de problemen raken of op den duur zelfs helemaal vastlopen. Koraal kan dan helpen via de tijdelijke behandelvorm Intensieve Thuisbehandeling. Hierbij werken gezinnen en professionele medewerkers samen aan herstel. De ondersteuning wordt na verloop van tijd stap-voor-stap afgebouwd totdat het moment bereikt is waarbij gezinnen weer met vertrouwen zelfstandig verder kunnen.

Een praktijkvoorbeeld

Sep is een opgewekte jongen van zes jaar oud die speciaal basisonderwijs volgt. In de klas is er veel aandacht voor structuur en dat geeft Sep houvast. Zijn moeder Kim vindt het in de thuissituatie echter best lastig om die structuur te bieden en haar zoon tegelijkertijd de ruimte te geven die hij nodig heeft om zich te ontwikkelen.

Toen Sep een tijdje geleden op ontdekkingsreis ging in de buurt en Kim hem uit oog verloor, laaiden bij moeder de angsten op. “Dat vond ik vreselijk. Ik was heel bang dat het opnieuw zou gebeuren, waardoor de drempel om iets buitenshuis te ondernemen ontzettend hoog werd.” Sep en Kim krijgen op dit moment Intensieve Thuisbehandeling via Koraal. Het gaat inmiddels de goede kant op. Met Sep en ook met Kim. “Ik kom weer langzaam in mijn kracht”, zegt ze. “Aan andere ouders zou ik willen meegeven: geef duidelijk aan wat je hulpvragen zijn. En ben daar gewoon open en eerlijk in. Wees niet bang om aan te geven waar je grenzen liggen. En heb je twijfels? Spreek die dan uit. Want alleen als er vertrouwen is kom je verder met elkaar!”

Kijk voor meer informatie op koraal.nl.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: