Voorpagina Brunssum Voorwoord Mobiliteitswereld Samen spelen en leren CMWW CMWW Brunssum Wijksteunpunten Wonen Limburg Cicero Zorggroep - Bibliotheek Kerkrade Cicero Eenzaamheid onder jongeren
in de gemeente Brunssum

Ouderenzorg 8.0: thuiswonen zolang het kan

Cicero Zorggroep slaat met de innovatieve strategie ‘Ouderenzorg 8.0’ een nieuwe weg in de ouderenzorg in. Het doel van Ouderenzorg 8.0 is om mensen te ondersteunen in het zolang mogelijk thuis wonen. Deze strategie sluit naadloos aan bij het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) van de overheid. Dit programma heeft als doel goede, toegankelijke en betaalbare zorg te leveren, waarbij specifiek het uitgangspunt voor de ouderenzorg is ‘zelf als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan’.

Een onderdeel van Ouderenzorg 8.0 zijn de tijdelijke interventies. Deze kunnen thuis plaatsvinden of via een tijdelijke opname in een zorgcentrum van Cicero. Het doel is altijd hetzelfde, namelijk dat de thuisblijfwens op een veilige manier gerealiseerd wordt. Het is een 6-weken (tijdelijke opname) tot 8-weken (tijdelijke interventie thuis) durend programma, waarin cliënten en hun mantelzorgers worden behandeld en begeleid door een interdisciplinair team van Cicero.

De cliënt heeft de regie en stelt zelf doelen die de basis vormen voor het behandelplan. Samenwerking en afstemming met cliënt, mantelzorger(s) en alle zorgprofessionals is hierbij het uitgangspunt.

Het doel van het behandelprogramma is de zelfredzaamheid van de cliënt te vergroten en mantelzorger(s) te ondersteunen. Ook wordt gekeken of inzet van technologie kan bijdragen aan de gestelde doelen. Zo verbetert de kwaliteit van leven van de cliënt en ontstaat meer onafhankelijkheid in bepaalde taken. De cliënt kan hierdoor langer thuis blijven wonen en onnodige (her)opnames in het ziekenhuis of verpleeghuis worden voorkómen.

Meer informatie?

Kijk op www.cicerozorggroep.nl


De Bibliotheek helpt je op weg!

Wil je beter leren lezen, schrijven, spreken of omgaan met de computer? Of heb je vragen over de digitale overheid? De Bibliotheek helpt je graag verder. Een greep uit het aanbod.

Informatiepunt Digitale Overheid (IDO)

Zaken regelen met de overheid: het gebeurt steeds vaker op de computer via internet. Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Kom dan naar het Informatiepunt Digitale Overheid in de Bibliotheek. Hier luisteren we naar je vraag en denken we met je mee. We geven je direct informatie waarmee je verder kunt. Of verwijzen je door naar de juiste organisatie.

Spreekuur Taalhuis

In het Taalhuis helpen getrainde vrijwilligers je met de Nederlandse taal. Iedereen is welkom! Je hoeft geen lid te zijn van de bieb en de hulp is gratis. Tijdens het inloopspreekuur bespreken we samen welke hulp het beste bij je past, bijvoorbeeld één-op-één begeleiding of in een groep.

Taalcafé

Het Taalcafé is een ontmoetingsplek voor mensen die zich verder willen ontwikkelen. Elke maand bespreken we een ander thema, bijvoorbeeld over feestdagen, leuke uitjes, etc.

Leeskring

Iedereen kan genieten van mooie verhalen. In een leeskring kunnen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven samen met een taalcoach ontdekken hoe fijn het is om samen te lezen.

Computercursus Klik & Tik

Wil je met de computer leren werken? Of er meer mee leren doen? Ga dan aan de slag met de cursus Klik & Tik. In kleine stapjes kom je steeds verder: vanaf het aanzetten en met de muis werken tot aan e-mailen en veilig internetten.

DigiSterker en Digivitaler

Tijdens de cursus Digisterker leer je hoe je een DigiD kan aanvragen en gebruiken. Met de cursus DigiVitaler leer je hoe je zelf online je gezondheidszaken kan regelen.

Bibliotheek Brunssum maakt deel uit van Bibliotheek Kerkrade e.o. Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekkerkrade.nl of kom gerust langs in Bibliotheek Brunssum.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: