Voorpagina Voorwoord Kennemer Wonen WonenPlus Alkmaar Vangnet vergroten De Ambulante Coach Project G’oud Alkcare - Kop-Zorgt Werkt Kop-Zorg Magentazorg - Bibliotheek Kennemerwaard Eenzaamheid onder jongeren Ivanka’s verhaal over autisme - E-health Brijder
in de gemeente Alkmaar

Meer dan alleen praktische zorg

Cliënten die thuiszorg ontvangen hebben vaak behoefte aan meer dan alleen praktische zorg en ondersteuning. Ze hebben behoefte aan persoonlijke aandacht, begrip en een gevoel van verbondenheid met hun zorgverleners. Daar komt thuiszorg van Alkcare met het Volledig Pakket Thuis (VPT) aan tegemoet.

Mevrouw de Jager, 91 jaar en alleenstaand, leidde een teruggetrokken leven. Ze miste menselijk contact en zocht naar manieren om haar dagen wat op te fleuren. Toen ze hoorde over het Volledig Pakket Thuis van Alkcare, besloot ze om de wijkverpleegkundige uit te nodigen voor een gesprek.

Dankzij het VPT veranderde haar leven. Het pakket geeft haar de mogelijkheid om de juiste zorg thuis te ontvangen, deel te nemen aan activiteiten of gezellig een kopje koffie te drinken met de thuiszorgmedewerker. Het hoogtepunt was de zomer, toen ze samen met anderen een dagje naar de camping ging. Ze genoot van het gezelschap van anderen.

Dankzij het Volledig Pakket Thuis heeft mevrouw de Jager weer iets om naar uit te kijken en voelt ze zich weer betrokken bij het leven. Haar verhaal kan anderen inspireren om te kijken naar mogelijkheden die het VPT kan bieden als het gaat om thuiszorg. Het pakket bracht haar niet alleen de benodigde professionele zorg en een verbetering van haar welzijn, maar bovenal de mogelijkheid om langer thuis te kunnen blijven wonen. Dat is voor haar heel belangrijk.

U kunt net als mevrouw de Jager een afspraak maken met onze wijkverpleegkundige Mark om de mogelijkheden van het Volledig Pakket Thuis te bespreken. U kunt hem bellen op nummer 085- 620 29 90 of kijk op www.alkcare.nl/thuiszorg.

AAN DE SLAG

Als jongvolwassene met autisme kun je tegen behoorlijk wat dingen aanlopen op de werkvloer. Past het werk wel bij jou? Moeten er eventueel dingen worden aangepast? Is er een werkgever die juist wat meer coaching kan gebruiken? Of ben je ziek geweest en wil je nu weer aan de slag? Dan ben je bij jobcoaches Marit Schuit en Iris Wester van Kop-Zorg Werkt aan het goede adres.

Marit en Iris waren beiden al werkzaam in de ambulante woonbegeleiding bij Kop-Zorg in Alkmaar, toen er steeds meer vragen kwamen van jongeren die vastliepen op werkgebied. “Zo zijn we ruim twee jaar geleden begonnen met Kop-Zorg Werkt”, begint Marit. “Samen kijken wij naar waar iemand energie van krijgt. En dat kan zijn van het vinden van passend vrijwilligerswerk, een fijne dagbesteding of een betaalde baan.”

Van begin tot eind

“Niet alleen helpen we bij het maken van een plan van aanpak, we ondersteunen ook bij dingen als het maken van CV’s, bij het schrijven van een sollicitatiebrief en we assisteren bij sollicitatiegesprekken.” Marit vervolgt: “Het komt ook voor dat we meefietsen met iemand op een eerste werkdag, want dat is voor sommigen toch heel spannend. Zo’n eerste stap.” Marit en Iris ondersteunen de jongeren echt van begin tot eind. Iris: “Wij blijven ze ook volgen op de werkvloer als dat nodig is.” De jobcoaches vinden het allebei heel mooi om zo betrokken te zijn bij de jongeren. “Het voelt absoluut niet als werk”, vertelt Marit.

Trots

“Soms is het in het begin echt wel zoeken, dan moeten we dieper doorvragen, achterhalen wat voor angsten er zijn en waarom. Maar op het moment dat we een band met elkaar opbouwen merk je echt dat er stappen gemaakt kunnen worden”, aldus Iris. “Een mooi voorbeeld is dat van een jongen die thuiszat en vanuit Wajong een uitkering kreeg. Inmiddels werkt degene dertig uur, heeft het enorm naar zijn zin en stond hij laatst met tranen in de ogen van trots zijn eigen bed te kopen. Hij had een glimlach van oor tot oor en dat zijn toch wel de mooie successen waarvoor we dit doen”, besluit Marit.

Kijk voor meer informatie op www.kop-zorg.nl.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: