Voorpagina Voorwoord Kennemer Wonen WonenPlus Alkmaar Vangnet vergroten De Ambulante Coach Project G’oud Alkcare - Kop-Zorgt Werkt Kop-Zorg Magentazorg - Bibliotheek Kennemerwaard Eenzaamheid onder jongeren Ivanka’s verhaal over autisme - E-health Brijder

Samenwerking Kennemer Wonen en Fokus
Zelfstandig wonen voor mensen met een fysieke beperking in Alkmaar Oudorp.

Kennemer Wonen biedt graag een thuis voor iedereen. Om dat te kunnen realiseren, is de samenwerking op het gebied van wonen en zorg erg belangrijk.

Kennemer Wonen werkt samen met Fokus. Door deze samenwerking, kan Kennemer Wonen aangepaste gelijkvloerse sociale huurwoningen aanbieden aan mensen met een fysieke beperking.

Fokuswoningen

Kennemer Wonen verhuurt in Oudorp twaalf zogenoemde Fokuswoningen. Dat zijn aangepaste, gelijkvloerse woningen voor mensen met een fysieke beperking. De bewoners van deze sociale huurwoningen krijgen assistentie/zorg van Fokus. Fokus staat voor vrijheid en eigen regie voor mensen met een fysieke beperking. Dat maakt Fokus mogelijk door 24 uur per dag en zeven dagen per week assistentie op afroep en aanwijzing te verlenen. De cliënt bepaalt wat er moet gebeuren, wanneer en hoe. Dat is het bijzondere van Fokus: de cliënt heeft zelf de regie in handen!

Wat doet Fokus?

De zorg die Fokus verleent wordt assistentie bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) genoemd. Denk hierbij aan hulp bij verplaatsingen (in en uit bed bijvoorbeeld), persoonlijke verzorging, toiletgang en eenvoudige verpleegtechnische assistentie. De zorgmedewerkers van Fokus werken vanuit een nabij gelegen hulppost en zijn dus altijd in de buurt. Tegelijk wonen de cliënten geheel zelfstandig en bemoeit Fokus zich niet met hun leven.

Hoe komt u in aanmerking voor een Fokuswoning?

Om voor een Fokuswoning in aanmerking te komen gelden de volgende voorwaarden:

  • U hebt een (zware) lichamelijke handicap of een somatische aandoening/beperking;
  • U bent aangewezen op een rolstoeldoorgankelijke woning;
  • U bent aangewezen op ten minste vijf uur oproepbare ADL-assistentie per week;
  • U bent voldoende sociaal zelfredzaam om zelfstandig te wonen, zelfstandig assistentie op te roepen en aanwijzingen te geven. Dit betekent dat als u begeleiding nodig heeft bij het aanbrengen van structuur of het voeren van regie, Fokus niet passend is.

Om daadwerkelijk een Fokuswoning toegewezen te krijgen geldt een leeftijdsgrens van minimaal 18 jaar oud. U kunt in een Fokuswoning wonen met uw partner, gezin en/of huisdieren.

Aanbod van Fokuswoningen

Er zijn op dit moment twee woningen aan de Ravelijn in Oudorp (Alkmaar) beschikbaar. Beide woningen hebben twee slaapkamers en een ruime tuin. De woningen liggen in een rustige buurt, op steenworp afstand van een kleinschalig winkelcentrum. Oudorp ligt tegen het historische centrum van Alkmaar aan, met veel mogelijkheden om te winkelen of uit te gaan. Op www.fokuswonen.nl/woningaanbod zijn deze én alle andere beschikbare Fokuswoningen te vinden. Op de site van Fokus vindt u ook meer informatie over het aanmelden en toewijzen. Heeft u belangstelling en voldoet u aan de voorwaarden? Neem dan contact op met Fokus en bespreek of u daadwerkelijk in aanmerking komt.