Voorpagina Voorwoord ZZWD Jongerengroep Guerrilla’s - Jongerensoos in Vledder Iedereen kan geldzorgen krijgen Finta Bewind Mantelzorger - Odensehuis Meppel Westerveld Stichting Veuruut Opbouwwerkers en dorpsverbinders Stichting Welzijn MensenWerk Fysiotherapie Noordwolde - Icare iCare Fysiotherapie Noordwolde Hallmans Meier advocaten & mediators Hallmans Meier advocaten en mediators Het Notarieel - Rabobank Coöperatieve Rabobank U.A. Het Notarieel Meppel Fintabewind - ZZWD Zorgcollectief
in de gemeenten Meppel en Westerveld

Jongerengroep Guerrilla’s:

Wat je aan elkaar hebt, is te veel om op te noemen

Jongeren hebben allemaal een eigen reden waarom ze bij een groep van het jongerenwerk zijn. Maar is dat bijzonder? “Iedereen heeft wel eens iets bijzonders, dus is het normaal.” Zo vat Indigo, jongerenwerker in opleiding, het samen.

Ik vond zo’n groep stom

“Mijn ouders dwongen mij om naar deze groep te gaan,” Fee draait met de ogen. “Nou ja, ze stimuléérden mij. Ik vond zo’n groep stom.” De anderen snappen dat. Maar daar denken ze nu wel anders over. Niet voor niks heeft deze groep zich de Guerrilla’s genoemd. “Wij strijden tegen taboes en tegen stempels. En we helpen elkaar.”

Te veel om op te noemen

Wat de Guerrilla’s aan elkaar hebben, is te veel om op te noemen: sociaal contact, vrienden, dat je je zelf kunt zijn, onderwerpen die in de klas lastig zijn, dat je je minder eenzaam voelt, vreugde, leren, vertrouwen van de groep, motivatie. “Fijn om te horen,” vindt jongerenwerker Myrthe. “Het gaat over wat de jongeren meemaken en wat ze daar bij nodig hebben.” Soms zijn ze bezig met kunst, een workshop tekstschrijven, ze ontdekken talent, ze eten samen, ze gaan naar de kringloopwinkel, of naar de film. “Onze kunstwerken over bodypositivity stonden in het Drents museum!” vertelt Emma. “Daar zijn we toen ook heen geweest.”

Naast iemand gaan zitten

Iedereen is welkom bij de jongerengroepen van het jongerenwerk. Of je nou vindt dat je wel of niet normaal bent. Jongeren kunnen zichzelf aanmelden of ouders trekken aan de bel. Ook een docent of een hulpverlener kan een tip geven. Nieuwe guerrilla’s zijn welkom! Plamedie weet dat het soms lastig is om alleen ergens nieuw te komen. “Dan mag je dus best iemand meenemen!” “Ik zou naast iemand gaan zitten en gewoon vragen hoe het is en zo. Gewoon normaal toch?” zegt Senna. Fee pakt het weer heel anders aan: “Ik zou niet zoveel zeggen. Iemand mag toch best even wennen.” “We zijn super-open, maar iedereen op z’n eigen manier.” Zo vat Myrthe de Guerrilla’s samen.

Dus: als jongeren benieuwd zijn, dan kunnen zij contact opnemen met jongerenwerker Myrthe via 06 48467771. Naast de Guerrilla’s wordt binnenkort een nieuwe groep gestart.


Jongerensoos in Vledder

In de Tippe hebben de jongeren van Vledder een eigen plek. Ze konden spullen aanschaffen, de ruimte gezellig maken en er is een wekelijkse activiteit op donderdag.

“Jongeren mogen zich ontwikkelen, elkaar ontmoeten, ontstressen, even stoom afblazen.” Jongerenwerker Tom Kisjes lacht: “De meesten hebben het prima thuis, maar 24/7 thuis zitten is soms best veel.” “En ze hebben iets in te halen na twee jaar corona.”

De jongerensoos wordt begeleid vanuit het jongerenwerk. “Maar het zou nog mooier zijn als mensen uit het dorp komen meewerken,” vindt Tom. “Dus als mensen dat leuk vinden, dan zijn ze welkom!”

De jongerensoos is voor jongeren vanaf groep 7 tot 14 jaar. De soos is open op donderdagen van 14.30 – 16.00 uur. Voor informatie over de soos, of over vrijwilligerswerk: bel of app met Tom Kisjes, 06 33350627

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: