Het levenstestament;
wat is een levenstestament en waar dient dit voor?
Het gewone testament werkt na overlijden en hierin bepaalt u aan wie uw nalatenschap toekomt. Het levenstestament werkt bij leven en is voor de periode dat het door ziekte (lichamelijk of geestelijk) niet goed met u gaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ongeval, coma, een herseninfarct of dementie, waarna u misschien uw wil niet meer kunt verklaren. Wie mag dan namens u handelingen verrichten?
Wanneer u bijvoorbeeld eigenaar bent van een koophuis is het verstandig om vast te leggen wie uw belangen mag behartigen. Uw echtgenoot is niet automatisch degene die mag beslissen over de verkoop van uw woning. Ook niet wanneer de woning van u samen is. Is één van de echtgenoten niet meer wilsbekwaam, dan moet uw echtgenoot of moeten uw naasten de gang naar de rechter maken en een bewind voor u aanvragen. Pas nadat deze procedure bij de rechtbank is afgerond kan de woning worden verkocht. Dit kost vaak veel tijd en geeft soms veel onzekerheid of zelfs wrijving bij uw naasten. Dit kunt u voorkomen door tijdig een levenstestament op te laten stellen!
In het levenstestament kunt u laten vastleggen aan wie u volmacht geeft, bijvoorbeeld aan uw echtgenoot of aan uw kinderen om al uw financiële, persoonlijke en medische zaken te regelen. Alles wat u in het dagelijks leven kan en mag, mag dan ook door uw gevolmachtigde worden gedaan. Denkt u bijvoorbeeld aan alle bank- en belastingzaken, de verkoop van uw woning, het doen van giften, maar ook inzage in uw medisch dossier. Zo behoudt u zelf de regie en voorkomt u veel administratieve rompslomp voor uw naasten in een tijd waarin zij, naast alle emoties, al genoeg te regelen hebben.
meer informatie?
Wenst u een vrijblijvende bespreking, neemt u dan contact op met de Ambachtse Notaris via telefoonnummer 078-6845999 of per e-mail [email protected]. U bent van harte welkom!