Basisvaardigheden
In Ridderkerk zijn er ruim 4000 volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of met digitale activiteiten. Zoals omgaan met de computer of het gebruik van apps op de smartphone. In Ridderkerk zijn er lessen voor volwassen om beter Nederlands te leren spreken, lezen of schrijven, rekenen of het aanleren van digitale vaardigheden.
Elayna Martina, taalambassadeur uit Ridderkerk bij Stichting Lezen en Schrijven volgt taalles in Ridderkerk. Haar motto is ‘Taal is de sleutel van je ontwikkeling om verder te groeien’.
Taalbarrière
Elayna verhuisde drie jaar geleden van Curaçao naar Nederland. Ze heeft moeite met de Nederlandse taal en dat heeft een grote impact. “Je komt er gewoon niet tussen in de samenleving. Ik wil heel graag werken. Ik heb een MBO3-diploma tot schoonheidsspecialiste. Daarna werkte ik negen jaar met kwetsbare jongeren. Maar ik vind hier geen baan, omdat ik de taal niet goed beheers en niet het juiste diploma heb. Dat vind ik heel frustrerend. En er zijn zóveel mensen zoals ik. Of je nu hoog of laag opgeleid bent, als je een taalachterstand hebt, krijg je niet snel een kans.”
Anneke Elenbaas-van Ommen, projectleider van het Team Ervaringsdeskundigen Rotterdam Rijnmond (TERR) van Stichting Lezen en Schrijven, haakt daarop aan: “Er blijft veel talent liggen. En op de werkvloer pak je een taal veel sneller op, omdat je dan regelmatig oefent. Er zijn mooie voorbeelden van mensen die op hun werk tijd krijgen om taaltrainingen te volgen. Daar heeft de overheid subsidies voor, maar dat weten veel bedrijven niet.”
Ze vervolgt: “Veel mensen willen wel, maar blijven tegen een muur aanlopen. Daarom werkt de stichting aan bewustwording. We zetten ons ook in als testpanel en als denktank. Bijvoorbeeld: als een overheidsinstantie een app ontwikkelt, kunnen we aan de voorkant meedenken. Hoe zorgen ze ervoor dat de app voor iedereen te gebruiken is?”