Voorpagina Voorwoord Facet Ridderkerk Het Wijkteam Ridderkerk is er voor u! Lelie zorggroep Wat is de Wmo? Apetito Intermentia Uitvaart Hulp bij Schulden Fresh Start Bewindvoering Goed kunnen lezen en schrijven opent deuren Jong Vermogen Ambachtse Notaris - Zorgmies Nederland Ambachtse Notaris Facet Ridderkerk - VluchtelingenWerk Ridderkerk VluchtelingenWerk Van Gastel en Bal Advocaten Van Gastel & Bal Advocaten Kinderopvang SKR
Informatiekrant rondom zorg en ondersteuning

Kind in scheiding – do’s and don’ts

Het verplichte ouderschapsplan bij scheiding bestaat inmiddels vijftien jaar. En niet zonder reden: volgens het CBS scheidden in 2022 de ouders van 21.982 kinderen na een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Daarnaast zijn er jaarlijks naar schatting ruim 20 duizend kinderen van wie de ouders uit elkaar gaan na samenwonen. Hoe het met die kinderen na de scheiding van hun ouders gaat, hangt voor het overgrote deel af hoe ex-partners na de scheiding als ouders met elkaar omgaan.

Als familierechtadvocaat en –mediator word ik op dagelijkse basis geconfronteerd met scheidingen en de nasleep daarvan en de gevolgen voor partijen en hun kinderen.

Hoe het niet moet?

Eventuele conflicten, frustraties of andere emotionele zaken delen met de kinderen is een ‘no go’. Het uithoren van je kind over de ander of het opzetten van een kind tegen de ander evenzo. Dit betekent ook dat je niet slecht praat over je ex-partner in het bijzijn van de kinderen. Maar onderschat ook non-verbale communicatie niet.


Ik kan me nog goed herinneren, dat een kind net was gehoord door de kinderrechter en dat zijn beide ouders het, bij het naar buiten komen van hun kind, niet op konden brengen om hem samen tegemoet te treden en gerust te stellen. De spanning tussen hen beiden was zo enorm voelbaar, dat het niet anders kan dan dat hun kind daar na de scheiding enorm veel last van heeft gehad.

Blijf neutraal en bedenk dat je jouw frustraties beter met een vriend of vriendin of professional kunt bespreken dan je kind daarmee te belasten. Een kind is niet de vriend of vriendin of vertrouwenspersoon van een ouder. Een kind moet vooral kind (kunnen) zijn. En bedenk ook: de andere ouder heeft misschien andere ideeën en opvattingen over het ouderschap. Maar het is (extreme gevallen daargelaten) eerder een verrijking dan een verarming voor een kind om van zijn beide ouders te kunnen blijven leren en ervaren.

Hoe kan het wel?

Natuurlijk is het bovenstaande soms makkelijker gezegd dan gedaan. Spanning, stress, boosheid, verdriet en onzekerheid over de toekomst halen nu eenmaal niet het beste in een mens naar boven. Daarbij staat de onderlinge verstandhouding en communicatie vaak al langere tijd onder druk. En juist in die heksenketel word je geacht om het samen eens te worden over soms moeilijke onderwerpen. Maar bedenk dan ook: u hoeft het niet alleen te doen. Er is tegenwoordig een breed scala aan professionals en instanties die kan helpen met informatie, advies, coaching. Ook de website van Villa Pinedo (www.villapinedo.nl) is een bezoek waard. Probeer vooral een vechtscheiding te voorkomen. En wend je samen met je ex-partner tot een ervaren en deskundig advocaat-mediator om jullie verder op weg te helpen.

Gelukkig zie ik in mijn praktijk veel ouders voorbijkomen, die er samen goed in slagen om de gevolgen van hun scheiding zoveel mogelijk weg te houden van de kinderen. Natuurlijk is ook dan een scheiding voor de kinderen niet makkelijk.


Maar wanneer ouders na de scheiding in staat zijn om samen kleine en grote besluiten te nemen, en mee te bewegen met wijzigende omstandigheden en met de veranderende ontwikkeling en behoefte van hun kind, vergemakkelijkt dat de verwerking van de scheiding. Niet alleen voor het kind, maar ook voor de ouders zelf.

Mr. W.M. Smeets - advocaat mediator

meer informatie?

Van Gastel en Bal advocaten en mediators.
www.vgb-scheiden.nl

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: