Voorpagina Voorwoord De Zorgzaak Stichting Welzijnswerk Hoogeveen SWW Hoogeveen Focus op jeugd en jongeren Spelerwijs Roelof van Echten College Interview met Machteld Huber De Westerkim Spinnenwebmodel Delu Je geldzaken in balans Zorgorganisatie Treant Treant Zorggroep Zwembad De Dolfijn - NNCZ Zwembad De Dolfijn NNCZ Stark - Spelerwijs De digitale overheid Bibliotheek Hoogeveen Tijdhof, Daverschot & De Jong Posthumus Notarissen - E-health Notariskantoor Tijdhof, Daverschot & De Jong Posthumus
SAMEN

POSITIEF GEZOND - In de gemeente Hoogeveen

Interview met Positieve Gezondheid-grondlegger Machteld Huber:

‘Mensen weten zelf heel goed wat ze nodig hebben’

De overheid en de zorg gebruiken het al langer als kapstok voor hun beleid: Positieve Gezondheid. Een nieuwe benadering van gezondheid waarin meer aandacht is voor veerkracht en eigen regie, ontwikkeld door oud-huisarts en wetenschapper Machteld Huber (71). Maar je hoeft volgens haar geen arts of beleidsmaker te zijn om ook zelf met Positieve Gezondheid aan de slag te gaan. De spinnenweb-tool maakt Positieve Gezondheid voor iedereen toegankelijk.

Wat is jouw eigen definitie van Positieve Gezondheid?

“Het leven is een grote leerschool, waar ook tegenslag bij hoort. Wie veerkrachtig is, herstelt daar sneller van. Maar dat herstel ziet er voor iedereen anders uit. Positieve Gezondheid is dus op jouw eigen manier omgaan met de uitdagingen van het leven. Mensen weten vaak zelf heel goed wat ze daarvoor nodig hebben. Het is aan de professionals in de zorg om daarnaar te luisteren en samen met de persoon te kijken wat iemand zelf kan en of er ondersteuning nodig is.”

Tussen mijn 30ste en 35ste ben ik vier keer ernstig ziek geweest. Terugkijkend waren dat de meest leerzame jaren van mijn leven

Hoe is deze bredere kijk op gezondheid ontstaan?

“Tussen mijn 30ste en 35ste ben ik vier keer ernstig ziek geweest. Terugkijkend waren dat de meest leerzame jaren van mijn leven. Als zorgverlener zat ik opeens in de stoel van patiënt. Ik kwam tot de conclusie dat gezondheid meer is dan de afwezigheid van ziekte en hand in hand gaat met het mentale en sociale welbevinden. Het is mijn missie geworden om die kennis aan de zorg toe te voegen.”

De overheid en de zorg werken steeds meer met Positieve Gezondheid. Wat merken burgers daar nu eigenlijk van?

“Dat ligt heel erg aan de plek waar je woont. De provincie Limburg bijvoorbeeld loopt voorop als het gaat om het toepassen van Positieve Gezondheid. Dat zie je terug in de manier waarop zorgverleners daar te werk gaan. De oplossing hoeft namelijk niet altijd medisch te zijn, die kan ook in het welzijnsveld liggen. Zo is er een huisarts die door meer samen te werken met de sociale teams minder patiënten hoefde door te verwijzen. Met de kosten die daarmee zijn bespaard is er een nieuw buurtcentrum gefinancierd.”

Stel, je bent geen zorgverlener, maar je bent wel nieuwsgierig naar wat Positieve Gezondheid voor jou kan betekenen. Waar begin je?

“We hebben een spinnenweb-tool ontwikkeld waarmee je makkelijk kunt ontdekken welke levensgebieden aandacht nodig hebben, door middel van vragen over o.a. lichaamsfuncties en zingeving. Deze tool wordt door zorgverleners gebruikt, maar is voor iedereen geschikt. Zie het als een spiegel die je jezelf voorhoudt om de balans van je leven op te maken. ‘Wat vind ik belangrijk? Is er iets dat ik graag anders zou willen? Wat kan ik daaraan doen en wat heb ik daarbij nodig?’ Wanneer je die kennis vertaalt naar actie, zul je meer grip op je leven ervaren.”

Starten met Positieve Gezondheid?

Stap 1: Bekijk hier de spinnenweb-tool of ga naar www.iph.nl
Stap 2: Beantwoord de vragen
Stap 3: Bekijk je Gezondheidsoppervlak
Stap 4: Vraag jezelf af wat je zou willen veranderen en wat een eerste stap kan zijn
Stap 5: Maak een actieplan, bijvoorbeeld met iemand die jou goed kent en jou kan helpen

(bron: www.iph.nl)

Zo is er een huisarts die door meer samen te werken met de sociale teams minder patiënten hoefde door te verwijzen

Biografie Machteld Huber

  • 1951 geboren in Apeldoorn
  • 1970 tot 1977 studeert geneeskunde aan de Universiteit Utrecht
  • 1981-1983 opleiding tot huisarts aan de Vrije Universiteit in Amsterdam
  • 2011 publiceert een artikel over een alternatief voor de definitie van gezondheid door de Wereldgezondheidsorganisatie
  • 2012 ontvangt de ZonMw-parel wetenschapsprijs
  • 2014 promoveert aan de Universiteit van Maastricht.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: