“Je kijkt met een andere bril naar de cliënten”, zegt manager ouderenzorg Ailina Heitmeijer van Treant. “We hebben nogal eens de neiging in de zorg om met een medische of verzorgende blik naar ouderen te kijken, maar er zijn meer aspecten belangrijk. Bijvoorbeeld het meedoen, of onderdeel zijn van bepaalde activiteiten. We kijken naar de totale mens.”
Bewust
In woonzorgcentrum Bilderdijk in Hoogeveen werden anderhalf jaar geleden de eerste stappen gezet. “Een aantal van onze medewerkers heeft een training gevolgd”, zegt locatiehoofd Cindy Zomer. “Dat begon heel simpel: kijk eens naar jezelf. Hoe sta ik in het leven, wat vind ik belangrijk? Op zo’n manier word je je ervan bewust dat je een denkkader hebt. En ook dat dat weleens zou kunnen verschillen van hoe andere mensen in het leven staan.”
Ailina Heitmeijer vult aan: “We zijn in de zorg gewend om te zorgen voor mensen, dat zit in veel medewerkers en dat heeft ook de focus op de opleidingen. Maar voortschrijdend inzicht leert ons dat het ook anders kan, door meer te kijken naar de mogelijkheden en niet uit te gaan van de beperkingen.”
Ailina Heitmeijer
Gezond en gelukkig
De basis voor deze denkwijze is gelegd door Machteld Huber, die in 2015 het Institute for Positive Health (IPH) oprichtte. IPH wil de beweging naar Positieve Gezondheid stimuleren, versterken en versnellen. Het doel is van Nederland de grootste Blue Zone ter wereld te maken. Een Blue Zone is een plek waar mensen langer, gezonder en gelukkiger leven.
Positieve Gezondheid kent zes aspecten: mentaal welbevinden, zingeving, meedoen, kwaliteit van leven, dagelijks functioneren en lichaamsfuncties. Door daar over na te denken komt duidelijk in beeld of mensen gelukkig zijn, of zich bijvoorbeeld eenzaam voelen. Ook wordt helder of het lukt om de dagelijkse dingen als bijvoorbeeld het huishouden te doen, en of ze plezier aan hun bezigheden beleven. Ook zorgverleners krijgen zo waardevolle inzichten. Zo wordt het makkelijker om het gesprek aan te gaan en samen naar mogelijkheden te zoeken.