Voorpagina Voorwoord Gezinsondersteuning zonder drempels Sport050 Binding met de wijk Bij Vrijdag Thuis voelen Dignis Groningen Wij-Teams Hanzehogeschool Humanitas - Sport050 - Homerun Forensische zorg Humanitas Groningen Uitvaartzorg Boerhaave - Woonlandschap De Leyhoeve - Team 050 Uitvaartzorg Boerhaave Hanzehogeschool Groningen - Mee Noord
ZORG

& ondersteuning | In de gemeente Groningen

Een nieuw levensperspectief dankzij

Maatjes voor Leven

Toen Herman in een diep dal belandde na het verlies van zijn vrouw en een scala aan levensproblemen, leek het voor hem allemaal uitzichtloos. Echter, de welkome aandacht van Humanitas-vrijwilliger Bert, van Maatjes voor Leven, bracht een hernieuwd perspectief in zijn leven.

Een onverwachte klik

Herman, 61, deelt zijn verhaal. Na het overlijden van zijn vrouw in 2018, raakte hij verstrikt in een neerwaartse spiraal. Hij was als mantelzorger nauwelijks de deur uitgekomen. Het contact met vrienden verwaterde, hij verloor het vertrouwen in anderen. Dankzij Bert, die in veel opzichten zijn tegenpool is, ontdekte Herman een onverwachte klik. Ondanks verschillen in interesses, zoals salsa-dansen en vegetarisch eten, vond Herman steun en vertrouwen in Bert. Ze bespraken alles, van politiek tot de problemen in de wereld, en maakten wandelingen die Herman uit zijn isolement haalden.

Wel contrast, geen belemmering

Vrijwilliger Bert, 66, benadrukt het belang van naast de ander staan. Als persoonlijkheidspsycholoog en vrijwilliger bij Humanitas deelt hij zijn levensfilosofie dat iedereen er mag zijn. Het contrast tussen Bert en Herman bleek geen belemmering; integendeel, het zorgde voor humor en begrip. Bert hielp Herman zelfvertrouwen op te bouwen door contact te maken met anderen en wees hem op buurtbijeenkomsten. Daar ontmoette hij een mevrouw waar hij nu mantelzorger voor is. Zeven dagen per week. Het heeft hem levensenergie gegeven.

Over Maatjes voor Leven

Deze onverwachte vriendschap toont de kracht van Maatjes voor Leven, een maatjesproject van Humanitas Groningen voor mensen die een suïcidepoging hebben gedaan of hieraan denken, en zich opnieuw met het leven willen verbinden.

Hulp nodig of hulp bieden? Neem contact op via [email protected] of bel 050 - 312 60 00.

Zwemlessen

Zwemles is belangrijk voor je kind, zeker in een waterrijk land als Nederland. Na het behalen van een zwemdiploma is je kind veilig in verschillende situaties in en rond het water. In de gemeente Groningen bieden we geen schoolzwemmen meer aan. Als ouder moet je dus zelf zorgen dat je kind zwemles krijgt.

Er zijn in Groningen verschillende zwemlesaanbieders, zoals verenigingen, zwembaden en zwemscholen. Als je het niet zelf kunt betalen, is er een mogelijkheid om via stichting Leergeld hulp te krijgen. Je kunt een vergoeding krijgen voor het A en B diploma. De leeftijdseis hiervoor is 6 jaar.

meer informatie?

Op www.sport050.nl/zwemles vind je meer informatie en een overzicht van de verschillende zwemlesaanbieders in de gemeente Groningen.


Wij staan altijd

naast de cliënt

Mensen met een licht verstandelijk beperking en bijkomende problematiek zijn extra kwetsbaar en lopen meer kans om in aanraking te komen met politie en justitie. Het is belangrijk dat deze doelgroep passende begeleiding en behandeling krijgt. Deze gespecialiseerde begeleiding binnen het strafrechtelijk kader valt onder forensische zorg.

Homerun Forensische zorg

Wij begeleiden onze cliënten in de eigen omgeving, ongeacht hun leef-, woon- of werksituatie. Doordat wij al in een vroeg stadium het zorgtraject kunnen opstarten, bouwen we aan een goede relatie en vertrouwensbasis met de cliënten. Wij staan altijd naast de cliënt, we luisteren goed en proberen contact te maken. Zo komen we erachter wat er echt aan de hand is.

Cliënt aan het woord

“Ik was druk in mijn hoofd. Hoofdpijn kreeg ik van mijn leven. Het was allemaal te veel en ik kon het niet alleen. Samen met de begeleiding hebben we een bewindvoerder geregeld

Doordat ik minder stress over mijn financiën had, ontstond er ruimte in mijn hoofd om andere dingen in mijn leven op te pakken.

Er kwam meer ruimte om te praten over mijn verleden. Ik heb veel in de gevangenis gezeten. Ik was in een verkeerd netwerk beland waarin mensen deden alsof ze het beste met mij voor hadden, maar achteraf gezien ‘gebruikten’ ze mij om dingen geregeld te krijgen. Ik was in de onderwereld beland!

Na enkele jaren doorzetten ervaar ik eindelijk meer rust in mijn leven. Beetje bij beetje kom ik steeds verder in de bovenwereld en dat is de wereld waarin ik ‘veilig’ mijn leven kan voortzetten. Ik heb laten zien dat ik vanuit mijzelf de juiste keuzes kan blijven maken. Dat ik vertrouwen mag hebben om de juiste keuzes te maken voor de toekomst en het waard ben om in de bovenwereld te leven!”

meer informatie?

Kijk op www.humanitas-dmh.nl

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: