Voorpagina Voorwoord Gezinsondersteuning zonder drempels Sport050 Binding met de wijk Bij Vrijdag Thuis voelen Dignis Groningen Wij-Teams Hanzehogeschool Humanitas - Sport050 - Homerun Forensische zorg Humanitas Groningen Uitvaartzorg Boerhaave - Woonlandschap De Leyhoeve - Team 050 Uitvaartzorg Boerhaave Hanzehogeschool Groningen - Mee Noord
ZORG

& ondersteuning | In de gemeente Groningen

Gezinsondersteuning

zonder drempels

Als je problemen ondervindt in je gezin met je kind of kinderen kun je sinds een jaar terecht bij WIJ Groningen. Je kunt zonder indicatie binnenlopen bij één van de WIJ-locaties. Binnen vijf werkdagen krijgt het gezin antwoord en daarna start de ondersteuning. Oftewel: ondersteuning zonder drempels en beschikbaar in iedere wijk. Officieel heet dit de basis jeugdhulp. Sinds een jaar toegewezen door de gemeente Groningen aan WIJ Groningen. Inmiddels hebben de gezinscoaches en gezinsondersteuners zo’n 1100 gezinnen ondersteund. Wethouder Manouska Molema is tot nu toe zeer tevreden over de aanpak van WIJ Groningen. Hieronder Een aantal ondersteuningsvoorbeelden die de medewerkers van de basis jeugdzorg van WIJ Groningen het afgelopen jaar meemaakten.

Koken

Een puberzoon gaat niet naar school, zit alleen maar op zijn kamer te gamen en doucht niet meer. Vooraf kijkt WIJ Groningen welke coach met de juiste expertise kan matchen met de jongen. Hij ging bij het gezin langs. Het gesprek tussen coach en puberzoon begon laagdrempelig, over koetjes en kalfjes. Zonder te forceren, met kleine stapjes contact proberen te leggen. Zoon ontdooide en kwam van zijn kamer. Sterker nog, ze gingen er samen op uit. Koken vindt hij leuk en dus naar de winkel om boodschappen te doen om met de ingrediënten samen te koken. Hij stelde zich steeds meer open. Het is de coach gelukt écht contact te maken en te achterhalen wat de reden van zijn teruggetrokken gedrag was. Het bleek dat de jongen gepest werd en dit thuis niet durfde te vertellen. Er zijn uiteindelijk afspraken met school gemaakt, zodat hij weer naar school gaat en zich veilig voelt.

‘Niet te vreten’

Een moeder en dochter maken thuis veel ruzie. Er is met spoed voor jeugdhulp gebeld. Uiteindelijk terechtgekomen bij WIJ Groningen. De gezinsondersteuner van de basis jeugdzorg geeft aan dat ze met ‘verbindend gezag’* aan de slag ging. De moeder had namelijk de neiging in controle te schieten bij een ruzie. Een andere benadering naar dochter toe bleek de sleutel tot succes. Moeder vraagt aan dochter: ‘Wil jij de afwas doen?’ Dochter roept: ‘Het eten is niet te vreten, dus ik was echt niet af’.

Normaal gesproken zocht moeder direct de confrontatie, nu niet. Ze liep van tafel, telde tot tien en deed zelf de afwas. Dochter keek toe en zei in eerste instantie niets. Een half uur later zegt dochter tegen moeder ‘Mam, zal ik een kop thee voor je zetten?’ En: ‘Oh, trouwens, het eten was toch wel lekker hoor!’ Door het anders aan te pakken, met ‘verbindend gezag’* zie je wat kan gebeuren. Er ontstaat geen ruzie, geen woorden over en weer, maar respect van dochter naar haar moeder toe. Het verbindend gezag* werkte!

Handen in het haar

Een jongen van 11 jaar had grote problemen op school. Hij was agressief naar klasgenootjes en liep weg. De school zat met de handen in het haar. Was het hoogbegaafdheid? Ouders hadden ook regelmatig discussies met hun zoon. Een gezinsondersteuner en coach van WIJ Groningen ondersteunden dit gezin zowel thuis als op school. Het belangrijkste was in contact komen met deze jongen. Maar hoe doe je dat tijdens schooltijd? Door hem uit het schoolsysteem te halen en tijdens de lessen een uurtje met hem te gaan tekenen. Hij raakte vertrouwd met de coach en vertelde dat hij erg onzeker was. Sinds de zomer gaat het goed met hem op school. Hij wordt gezien door zijn juf en de ouders zoeken meer verbinding met school. En dit terwijl het advies in eerste instantie speciaal onderwijs was! Door echt verbinding met deze jongen te zoeken was dat niet nodig.

Niet te vreten

Lastige pubers

Zo maar een aantal voorbeelden uit de praktijk. Misschien denkt u: daar loop ik ook wel eens tegenaan en ik kan ondersteuning goed gebruiken. Loop dan een keertje binnen bij één van de locaties van WIJ Groningen. Zo geven wij bijvoorbeeld de training ‘verbindend gezag’ en ‘geweldloos verzet’ voor ouders. Een groep ouders meldde zich al eerder aan. Zij hebben als ‘lotgenoten’ van ‘lastige’ pubers veel aan elkaar. In de zomer was er een vakantiestop, maar zelfs toen zochten de ouders elkaar op om steun te zoeken en ervaringen te delen.

*Verbindend gezag is gebaseerd op de principes van geweldloos verzet. De focus wordt verlegd van gehoorzaamheid van het kind naar (ouderlijke) zelfcontrole. De opvoeders richten zich op hun eigen deel van het escalatieproces. Dit vraagt bewustwording, zelfreflectie en emotieregulatie. Je hebt immers geen controle over de ander, we hebben alleen controle over ons eigen gedrag en welke interventies we daarvoor in kunnen zetten.

* In verband met de privacy van de inwoners noemen wij geen namen.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: