Van fysiotherapeut naar gedreven verpleegkundige
in 1,5 jaar
Michiel Prins (28 jaar) werkte twee jaar als fysiotherapeut en besloot om zich om te scholen tot verpleegkundige. Na zijn ervaringen als fysiotherapeut heeft hij nu zijn nieuwe roeping gevonden als wijkverpleegkundige.
Een carrièreswitch is geen impulsieve beslissing. Michiel hakte de knoop door toen hij na twee jaar werkervaring als fysiotherapeut besefte dat hij geen voldoening meer haalde uit het behandelen van herhalende klachten van patiënten. Hieronder lezen we hoe deze overstap eruit zag.
Michiel Prins
Oriënteren
Michiel liet zich informeren bij verschillende scholen en besloot om de FastSwitch bacheloropleiding Verpleegkunde te gaan volgen bij de Hanzehogeschool Groningen. En na een jaar oriënteren kwam hij terecht bij Buurtzorg.
‘Terwijl ik in eerste instantie dacht dat de wijkverpleging niet echt iets voor mij zou zijn, bleek het werken als wijkverpleegkundige met voornamelijk ouderen mij juist veel voldoening te geven’, vertelt Michiel. ‘Ouderenzorg heeft onterecht een slecht imago. Het werken met ouderen is namelijk afwisselend en nooit saai’, vervolgt Michiel.
‘Daarnaast vind ik het begeleiden van mensen in hun laatste levensfase heel dankbaar werk. Door bijvoorbeeld te kijken naar wat de mogelijkheden zijn om een oudere zo lang en prettig mogelijk thuis te laten wonen’, vertelt Michiel.
En de werk-privébalans?
‘Doelen stellen. Vooral als je naast je werk nog een druk privéleven hebt. Zo ben ik tijdens de opleiding ook nog vader geworden. Je moet er bepaalde dingen voor laten. Het is pittig, maar wel haalbaar’, zegt Michiel.
‘Het mooie aan het studeren aan de Hanzehogeschool is dat de docenten echt met je meedenken. Ze kijken naar je kwaliteiten, want sommige studenten kunnen bepaalde onderdelen al eerder afronden, zoals ik dat had met het onderdeel gespreksvaardigheden. Verder zijn ze flexibel en goed bereikbaar’, aldus Michiel.
Wat adviseer je toekomstige studenten?
‘Je moet wel affiniteit met de zorg hebben. Ook adviseer ik studenten om een geschikte werkplek te vinden, waar je ook echt mag leren. Blijf zoeken naar die geschikte werkplek, ook als het wat langer duurt en je al denkt: ik wil wel aan de bak. Doordat ik bij Buurtzorg boventallig kon meelopen had ik alle tijd om het vak van ervaren collega’s te leren. Bij Buurtzorg zijn de mogelijkheden voor zij-instromers goed geregeld’, vertelt Michiel.
Zijn er toekomstplannen?
‘Ik heb een passie voor meerdere zorggebieden, zoals de geestelijke gezondheidszorg, de acute zorg of de zorg voor kinderen en jongeren. Met een diploma Verpleegkunde kan ik in de toekomst ook nog die richtingen verkennen.’