Voorpagina Voorwoord De Schakels Begeleid Wonen en Ambulante Hulpverlening Maatschappelijk werk - Sociale Kaart Ede Regelingen voor lage inkomens - Geldzorgen? Wees er op tijd bij Schuldhulpmaatje Ede Eleos Malkander - Cultura Malkander Goed gevoed, of ondervoed? 's Heeren Loo Cultura Stadspoort - Buurthuizen Cultura Mantelzorgers - Langer thuis blijven wonen Vilente Maanderzand - Schuldhulpmaatje Het Maanderzand Vilente - RIBW Arnhem & Veluwe Vallei RIBW Arnhem & Veluwe Vallei Eefke Thuishulp - Stimenz Eefke Thuishulp Opella - Eleos Opella
in de gemeente EDE

Langer Thuis Wonen:
Een Wenselijke Realiteit

De meeste ouderen willen het liefst zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Ook als er zorg nodig is, dan het liefst aan huis. Veilig, vertrouwd en dichtbij.

Er zijn gelukkig veel manieren om langer thuis te kunnen blijven wonen. Denk aan de inzet van huishouding, casemanager dementie, thuiszorg, hulpmiddelen en ICT bij u thuis. Het wijkzorgteam van Het Maanderzand is er om samen met u en uw mantelzorgers te kijken naar de mogelijkheden en oplossingen, waardoor u zo lang en optimaal mogelijk thuis kan blijven wonen. Naast het aanbod van deze hulp is er nog veel meer mogelijk, denk aan dagbesteding, logeren, eten en drinken, pastorale zorg etc.

Ook kunt u denken aan een aanleunwoning, omdat het huis waarin u woont te groot is geworden. Kleiner wonen heeft zo zijn voordelen. Het is natuurlijk fijn, dat zodra er iets is, zorg dichtbij is.

Wonen in een verpleeghuis is niet iets waar je naar verlangt. Maar als het echt niet meer gaat, dan is een verpleeghuis een hele fijne plek om te wonen. Veel verpleeghuizen zijn warm, huiselijk en liefdevol. Er is altijd iemand in de buurt, je bent nooit alleen en er is altijd iets te doen.

Voor wie zich afvraagt hoe dit in de praktijk werkt, kunt u een kijkje nemen op de website van www.maanderzand.nl. Of bellen met 0318 – 68 53 00. U kunt ontdekken welke mogelijkheden er zijn voor zorg bij u thuis, aanleunwoningen, logeren en wonen in het verpleeghuis.

Geldzorgen – je staat er niet alleen voor!

Het kan zo maar gebeuren. Een reparatie, die echt nodig is, levert een fikse rekening op. De zorgverzekeraar stuurt bericht dat er nog een fors deel van de eigen bijdrage moet worden betaald. Als deze facturen dan ook nog eens in een korte periode achter elkaar binnen komen, dan zit je met duizend of meer euro’s openstaande rekeningen. Niet zelden denken mensen dat de betaling volgende maand wel zal lukken. Van uitstellen kan zo maar afstellen komen. En de zorgen voor de betrokkene worden groter…

Schuldhulpmaatje

Schulden kunnen ontstaan. Maar bij een budgetplaatje waar niet veel ruimte is, lukt het niet eenvoudig om die rekeningen in te lopen. Dat kan leiden tot zorgen. ‘Samen lukt ’t’ is de slogan van Schuldhulpmaatje. Deze organisatie heeft getrainde vrijwilligers om burgers, die zich zorgen makenover hun geld en rekeningen, bij te staan. Een Schuldhulpmaatje komt bij mensen thuis, kijkt mee en adviseert welke opties er zijn om de geldzaken op orde te krijgen. Een maatje neemt de geldzaken niet over. Het maatje helpt de hulpvrager juist om het zelf te leren en ervan te leren.

Op je handen zitten

Peter, vrijwilliger bij Schuldhulpmaatje, vertelt: ”Ik heb jaren bij een bank gewerkt. Je kunt wel zeggen dat ik veel ervaring heb met omgaan met geld. Hoe mooi is het dat ik mijn kennis kan inzetten om andere mensen te helpen. Wat ik bij de training wel moest leren: dat ik meer op mijn handen moest zitten. Ik ben nogal geneigd om aan te pakken. Als maatje moet de hulpvrager leren het zelf te doen. Ik zit op mijn handen en de ander help ik juist door het ze zelf te laten proberen en soms tips te geven.

Hulp nodig of zelf vrijwilliger worden?

Kijk voor meer informatie op schuldhulpmaatje.nl/ede.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: