Voorpagina Voorwoord De Schakels Begeleid Wonen en Ambulante Hulpverlening Maatschappelijk werk - Sociale Kaart Ede Regelingen voor lage inkomens - Geldzorgen? Wees er op tijd bij Schuldhulpmaatje Ede Eleos Malkander - Cultura Malkander Goed gevoed, of ondervoed? 's Heeren Loo Cultura Stadspoort - Buurthuizen Cultura Mantelzorgers - Langer thuis blijven wonen Vilente Maanderzand - Schuldhulpmaatje Het Maanderzand Vilente - RIBW Arnhem & Veluwe Vallei RIBW Arnhem & Veluwe Vallei Eefke Thuishulp - Stimenz Eefke Thuishulp Opella - Eleos Opella
in de gemeente EDE

Goed gevoed, of ondervoed?

Een mens heeft energie nodig om dagelijkse activiteiten te doen. U verbruikt de hele dag energie. Bijvoorbeeld als u boodschappen doet of een wandeling maakt. Goed eten is dan heel belangrijk. Het zorgt ervoor dat u de dingen kunt doen die u wilt doen.

Hoe herken ik ondervoeding?

Ondervoeding betekent dat iemand te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Ondervoeding komt vaker voor dan u denkt. Ook mensen met overgewicht kunnen te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen. Veel mensen zijn ondervoed zonder het te weten. Het komt vooral voor bij zieken en ouderen.

Zo herkent u ondervoeding:

  • Gewichtsverlies zonder dat dit de bedoeling is (ook bij overgewicht).
  • Kleding en/of sieraden (zoals een horloge of armband) zitten losser.
  • Minder eetlust.

Kan ik hulp krijgen bij ondervoeding?

Op de website www.goedgevoedouderworden.nl kunt u een zelftest doen om te ontdekken of u ondervoed bent. Hiervoor beantwoordt u een paar algemene vragen en een paar vragen over uw gewicht, eetlust en conditie. Voor een advies op maat is het natuurlijk belangrijk om hulp te zoeken bij uw huisarts of een diëtist.

Hoe kan ik ondervoeding voorkomen?

  • Eet dagelijks drie eiwitrijke maaltijden, zoals een bakje kwark of een gerecht met vlees en peulvruchten.
  • Eet dagelijks twee eiwitrijke tussendoortjes zoals een gekookt ei, een handje noten of een blokje kaas.
  • Eet dagelijks voedingsmiddelen met voldoende vezels zoals fruit, volkorenbrood, groenten of zilvervliesrijst.

Ik kan niet meer zelf koken en heb hulp nodig

Er zijn vrijwilligers die het leuk vinden om iemand te helpen met koken. U kunt zoeken via een vrijwilligersorganisatie, de buurtvereniging, de kerk, de moskee of een briefje in de supermarkt. Of op een website voor vrijwillige hulp. Op steeds meer plekken kunnen buurtgenoten met elkaar eten. Voor een klein bedrag schuift u gezellig aan bij uw buurtgenoten en krijgt u een warme maaltijd. Vaak is het in het buurtcentrum, verzorgingshuis of ouderencentrum. Op de website socialekaart.ede.nl (zonder www) staat meer informatie. Typ in het zoekveld ‘samen eten’ en u vindt het totale hulpaanbod.

Goede voornemens
voor
2024

Heeft u ook goede voornemens voor 2024? Veel mensen denken in december na over wat ze in het nieuwe jaar graag willen veranderen in hun leven. Soms kunt u wel een steuntje in de rug gebruiken om die goede voornemens ook uit te voeren, of vol te houden. Er zijn verschillende mogelijkheden (vaak gratis) om dat steuntje te krijgen. Bijvoorbeeld bij het stoppen met roken of meer bewegen.

Hulp bij stoppen met roken

Als u wilt stoppen met roken, praat daar dan over met de huisarts. De huisarts kan u verwijzen naar (gratis) hulp. U kunt ook zelf kijken op www.ikstopnu.nl voor hulp in de buurt. Zo kunt u bijvoorbeeld elke donderdag naar wijkcentrum het Kernhuis. Hier is tussen 10:00 uur en 12:00 uur altijd iemand van het team VeldhuizenVitaal aanwezig. U kunt dan samen praten over stoppen met roken. VeldhuizenVitaal is ook te bereiken per e-mail: [email protected]

Hulp bij meer bewegen en gezonder eten

Heeft u hulp nodig om meer te bewegen? Of hulp bij gezonder eten? Misschien kan een leefstijlcoach u helpen. Leefstijlcoaches bieden langdurige begeleiding op het gebied van voeding, bewegen, slaap, stress en ontspanning.

Meer informatie vindt u op sportservice-ede.nl. Op de website socialekaart.ede.nl (zonder www) vindt u het onderwerp ‘Gezond blijven’. Hier staan ook allerlei tips en activiteiten. Of kijk eens op de website van uw zorgverzekering. Veel zorgverzekeringen geven gratis hulp of korting op hulp bij bewegen en gezonder eten.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: