Voorpagina Voorwoord Apetito Sociom Altijd in de buurt De Seizoenen, locatie Bronlaak Word vrijwilliger! - Vluchtelingenwerk Optisport 't Hoogkoor SWZ Activiteitencentrum Sambeek SWZ Zorg Sociom Dagbesteding Korian Voorzorgcirkels in het Land van Cuijk Pantein Boxmeer MEE De Meent Groep - Pantein Boxmeer MEE de Meent Groep Wonen Vierlingsbeek - Spring Kinderopvang Spring Kinderopvang Eenzaamheid onder jongeren Kersten & Wilhelm Notarissen - Stichting Sint Anna Boxmeer Sint Anna Boxmeer Optisport 't Hoogkoor - e-health
in de gemeente Land van Cuijk

Zwemmen: Goed voor lichaam en geest

Interview met Carry 81 jaar, Tineke 83 jaar en Elly 69 jaar. Drie dames die iedere donderdagmorgen gezellig komen zwemmen bij het Hoogkoor in Boxmeer. De groep is gemêleerd. De jongste is 50 jaar en de oudste is 96 jaar. De groep bestaat uit dames en heren. Iedereen werkt op zijn eigen tempo en niveau.

Oefeningen in het water

Op de vraag waarom het zwemmen zo fijn is zijn ze unaniem: “Het is hard werken maar we passen ons tempo aan als het niet lukt. En Thessa geeft ook verschillende variaties van een oefening. Van makkelijk naar moeilijker. We hoeven niet meer naar de fysio. We doen de oefeningen nu in het water. Goed voor lichaam en geest.”

Sociale contacten

Sociale contacten en vriendschappen worden opgebouwd. Carry is gestart na het overlijden van haar man. De rollator mag mee tot aan de badrand en in het water kan Tineke wel de oefeningen die haar op de kant niet lukken. En het kopje cappuccino dat deze dames na afloop drinken om nog even met elkaar bij te kletsen is ook erg fijn. De dames hopen nog tot hun 96ste te kunnen komen zwemmen. Als fietsen niet meer lukt, dan komen ze met de taxi.

Chatten met de psycholoog

In Nederland gebruiken jaarlijks zo’n 9 miljoen mensen het internet om hulp te zoeken voor psychische problemen. Helemaal sinds corona is het steeds gebruikelijker om voor deze problemen via de computer professionele hulp te krijgen.

E-health

Bij online hulpverlening (e-health) worden patiënten via het internet geholpen bij hun problemen. Zij kunnen bijvoorbeeld depressief zijn of een eetstoornis hebben. Binnen een afgeschermde online omgeving krijgt de patiënt vragen en oefeningen. Soms hoort het bij de behandeling om daarnaast te chatten/videobellen voor extra ondersteuning, maar dit is bij elke aanbieder van online zelfhulp anders.

Van anoniem tot mobiel

Zo bestaan er e-health aanbieders waarbij de patiënt anoniem een traject kan doorlopen zonder dat de huisarts of zorgverzekeraar hiervan op de hoogte wordt gesteld. Andere online therapie platformen doen aan ‘blended care’, waarbij ze e-health combineren met klassieke begeleiding. Tegenwoordig is het ook mogelijk om via een app een e-health cursus te doen.

Nieuw onderdeel

E-health is voor zowel hulpverleners als patiënten een relatief nieuw onderdeel van de geestelijke gezondheidszorg. Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) wijst online hulpverleners erop dat ze extra oplettend moeten zijn wanneer zij via e-mail of chat contact hebben met hun patiënten. Psychologen kunnen informatie mislopen die ze normaal gesproken halen uit lichaamstaal.

Groot aanbod

Voor veel mensen kan e-health een uitkomst zijn, omdat er talloze mogelijkheden zijn op gebied van begeleiding, privacy en kosten. Denk je dat e-health een manier kan zijn om jouw psychische klachten te verhelpen? Informeer jezelf dan goed over de verschillende behandelingen en de aanbieders. Dit kan bijvoorbeeld via je eigen huisarts.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: