Voorpagina Voorwoord Apetito Sociom Altijd in de buurt De Seizoenen, locatie Bronlaak Word vrijwilliger! - Vluchtelingenwerk Optisport 't Hoogkoor SWZ Activiteitencentrum Sambeek SWZ Zorg Sociom Dagbesteding Korian Voorzorgcirkels in het Land van Cuijk Pantein Boxmeer MEE De Meent Groep - Pantein Boxmeer MEE de Meent Groep Wonen Vierlingsbeek - Spring Kinderopvang Spring Kinderopvang Eenzaamheid onder jongeren Kersten & Wilhelm Notarissen - Stichting Sint Anna Boxmeer Sint Anna Boxmeer Optisport 't Hoogkoor - e-health
in de gemeente Land van Cuijk

Onafhankelijke cliëntondersteuning: een steun in de rug

Jan en Ans redden zich prima samen, totdat Jan een hersenbloeding krijgt. Hij is het overzicht kwijt en heeft geheugen- en concentratieproblemen. Door de beperking van Ans deed Jan veel in huis. Maar boodschappen doen, het huishouden en auto rijden lukt niet meer. Met grote gevolgen voor hun zelfstandigheid. Ze kloppen voor hulp aan bij hun gemeente en vragen een onafhankelijke cliëntondersteuner van MEE hen hierbij te ondersteunen.

De gemeente nodigt Jan en Ans uit voor een keukentafelgesprek. Onafhankelijk cliëntondersteuner Lisette bereidt het gesprek met hen voor. Wat kunnen ze van het keukentafelgesprek verwachten, welke vragen hebben ze en wat hebben ze nodig om hun leven weer op te pakken. Zo weten ze wat er gaat gebeuren en wat ze met de gemeente willen bespreken.

Tijdens het keukentafelgesprek helpt Lisette om de situatie van Jan en Ans duidelijk te maken. Bijvoorbeeld door vragen te stellen en eerder besproken onderwerpen aan te halen. Samen met de gemeente komen ze erop uit dat Jan en Ans professionele begeleiding nodig hebben bij het oppakken van hun leven en het omgaan met hersenletsel. Ook bespreken ze vervoersmogelijkheden zodat ze hun huis weer uitkomen.

Lisette leest mee in het gespreksverslag van de gemeente en legt onduidelijkheden uit aan Jan en Ans. Dan kan de begeleiding en het taxivervoer geregeld worden. Hiermee kunnen Jan en Ans zelfstandig verder en is de ondersteuning van Lisette niet meer nodig.

Meer informatie?

Wilt u gebruik maken van een gratis onafhankelijke cliëntondersteuner? Neem dan contact op met MEE De Meent Groep, telefoon 088-4653555, e-mail [email protected], www.meedemeentgroep.nl

Zorgcursus voor mantelzorgers

Misschien helpt u iemand uit uw familie of omgeving die ondersteuning nodig heeft in de persoonlijke verzorging. Of wilt u dat gaan doen. Dan is deze gratis cursus van de samenwerkende verpleging, verzorging & thuiszorgorganisaties in Noordoost-Brabant iets voor u!

ADL staat voor Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen en omvat activiteiten zoals aankleden, verplaatsen, ondersteunen bij (gebits)- verzorging, enz. Wanneer iemand beperkingen heeft of om andere redenen niet goed kan meewerken, is het niet altijd eenvoudig om iemand hierbij te helpen. Zeker niet als u ook nog op uw eigen (fysieke) belasting wilt of moet letten. Daarom is goede ADL-training wel zo handig en verstandig.

Onder de deskundige leiding van een ervaren trainer oefent u met verschillende handelingen, zoals wassen en aankleden, mondzorg, bed verschonen met zorgvrager erin, toiletgang en verplaatsen van bed naar stoel, rolstoel en rollator. Daarnaast maakt u kennis met andere mantelzorgers en is er voldoende gelegenheid om ervaringen en tips uit te wisselen.

Voor wie is de cursus bedoeld?

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met zorgvragers/naasten die ondersteuning nodig hebben bij hun persoonlijke zorg. Er is geen speciale vooropleiding nodig voor deze cursus. Na afloop van de cursus ontvangt u een bewijs van deelname. Aan deze cursus zijn geen kosten verbonden.

Cursusdata en inschrijving

De cursus van twee dagdelen start op diverse momenten in juni, juli en augustus 2023 en wordt gegeven in Boxmeer. Kijk voor meer informatie en aanmelding op www.thuiszorgpantein.nl/nieuws.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: