Voorpagina Voorwoord Magenta Zorg Samen voor een betere leefomgeving Brijder Jeugd Hulp uit onze eigen omgeving Blijf jezelf fysiek en mentaal uitdagen! Mantelzorg doe je samen Boost NH - E-health Magentazorg en Stichting Sport-Z Team Sportservice Kennemerland - Horizon College Horizon College Samen in de strijd tegen laaggeletterdheid Maatjesproject - De Ambulante Coach Ambulante Coach Stichting Welzijn Bergen

in de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo

Coaching en begeleiding voor jeugd en gezin

Opvoeden en opgroeien is niet altijd makkelijk. Soms spreek je als ouder een (compleet) andere taal dan je kind of puber en moet je leren elkaar beter te kunnen begrijpen.

Rianne, eigenaar van BOOST, vertelt: “Wij vinden het belangrijk om een gezin optimaal te kunnen voorzien van de ondersteuning die zij nodig hebben. Om doelgericht te werken om het gezin in de eigen kracht te zetten. Het gezin en de behoeften van het kind staan bij ons centraal. Dat kan bij het ene gezin of jongere enkel advies of een duwtje in de rug betekenen, of iets intensiever. Bijvoorbeeld opvoedingsondersteuning om de dynamiek in een gezin te verbeteren.“

Fabienne, eigenaar van MetFabienne, vult aan: “Met behulp van verschillende coaching en begeleidingsmiddelen gaan we samen op zoek naar welke stijl het beste bij jou en jouw kind past. In de praktijk zijn verschillende creatieve middelen aanwezig om met elkaar in gesprek te gaan. Een voorbeeld hiervan is ‘Triple P’.” 

Triple P

Triple P is een methode waarin ouders een positieve opvoedstijl aanleren. Hierdoor verminderen gedragsproblemen bij kinderen. Triple P bestaat uit verschillende onderdelen, van een publiekscampagne, korte gesprekken over alledaagse opvoedvragen tot intensieve begeleiding.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op www.boost-nh.nl
E: [email protected]
of op www.metfabienne.nl
E: [email protected]

Chatten met de psycholoog

In Nederland gebruiken jaarlijks zo’n 9 miljoen mensen het internet om hulp te zoeken voor psychische problemen. Helemaal sinds corona is het steeds gebruikelijker om voor deze problemen via de computer professionele hulp te krijgen.

E-health

Bij online hulpverlening (e-health) worden patiënten via het internet geholpen bij hun problemen. Zij kunnen bijvoorbeeld depressief zijn of een eetstoornis hebben. Binnen een afgeschermde online omgeving krijgt de patiënt vragen en oefeningen. Soms hoort het bij de behandeling om daarnaast te chatten/videobellen voor extra ondersteuning, maar dit is bij elke aanbieder van online zelfhulp anders.

Van anoniem tot mobiel

Zo bestaan er e-health aanbieders waarbij de patiënt anoniem een traject kan doorlopen zonder dat de huisarts of zorgverzekeraar hiervan op de hoogte wordt gesteld. Andere online therapie platformen doen aan ‘blended care’, waarbij ze e-health combineren met klassieke begeleiding. Tegenwoordig is het ook mogelijk om via een app een e-health cursus te doen.

Nieuw onderdeel

E-health is voor zowel hulpverleners als patiënten een relatief nieuw onderdeel van de geestelijke gezondheidszorg. Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) wijst online hulpverleners erop dat ze extra oplettend moeten zijn wanneer zij via e-mail of chat contact hebben met hun patiënten. Psychologen kunnen informatie mislopen die ze normaal gesproken halen uit lichaamstaal.

Groot aanbod

Voor veel mensen kan e-health een uitkomst zijn, omdat er talloze mogelijkheden zijn op gebied van begeleiding, privacy en kosten. Denk je dat e-health een manier kan zijn om jouw psychische klachten te verhelpen? Informeer jezelf dan goed over de verschillende behandelingen en de aanbieders. Dit kan bijvoorbeeld via je eigen huisarts.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: