Voorpagina Voorwoord Oosterpoort Gezondheid: Een vak apart voor je toekomst Fontys WeenerXL - SWZ Zorg Weener XL SWZ zorg Uw geldzaken op orde Hulp of ondersteuning Apetito 's-Hertogenbosch Fysiotherapie & Ergotherapie Langer Thuis Koning Willem I College - Logopedie Helpt - Paulien Uitvaartbegeleiding Koning Willem I College Huijbregts Notarissen - Farent Huijbregts Notarissen Adviseurs Farent Huis 73 - Mee de Meent Groep Huis 73
ZORG

& ondersteuning | In de gemeente ’S-Hertogenbosch

Werken of leren in de zorg:

dat doe je met je hart

Wat maakt een opleiding of werken in de zorg en welzijn zo leuk? Mamian, een derdejaars student verzorgende-IG aan het Koning Willem I College en momenteel werkzaam in de ouderenzorg, deelt enthousiast haar ervaring. “Vanaf het moment dat ik daar kwam, wist ik: dit wil ik!”

Hechte band

Mamian, oorspronkelijk afkomstig uit West-Afrika, houdt van het contact met de cliënten. “Ze zijn elke keer weer blij wanneer ik er ben. We lachen en bouwen een hechte band op. Ik denk zelfs dat ik een stukje van mijn West-Afrikaanse gewoontes nu overbreng op de bewoners. In West-Afrika is de cultuur meer open en voelt iedereen als familie van elkaar. Dat gevoel heb ik nu ook bij de bewoners.”

Het mbo en Koning Willem I College

Het studeren op het mbo en het Koning Willem I College bevalt Mamian uitstekend. “We hebben veel verschillende vakken en wanneer ik een vraag heb voor een docent, kan ik die meteen stellen. In de opleiding vullen theorie en praktijk elkaar goed aan. Ik heb geleerd te kijken naar de cliënt: wat past bij hem of bij haar, want iedereen is anders. Iedere bewoner heeft zijn eigen gedrag en je past je handelen daarop aan. Op school leren we bijvoorbeeld hoe we moeten omgaan met agressie of wanneer iemand niet goed kan praten.”

Waardevol contact 

Hoe weet je of zorg en welzijn iets voor je is? Volgens Mamian is het gewoon een kwestie van uitproberen en doén. “Maar je moet wel van contact met mensen houden, geduldig zijn en goed kunnen luisteren. Vooral het warme contact met cliënten maakt het werken in de zorg en welzijn voor mij heel waardevol.”

Bekijk alle mbo-opleidingen in de zorg en welzijn op www.kw1c.nl

Grootste

uitvaart-misverstand

“Toch jammer dat ik mijn uitvaartverzekering bij een andere maatschappij heb lopen. Anders zou ik mijn uitvaart wel door jullie willen laten verzorgen”, zegt de man spijtig, terwijl hij op het punt staat onze pop-upstore in Rosmalen te verlaten. Hij is deze ochtend bij ons binnengewandeld en we hebben een mooi gesprek gehad over zijn uitvaartwensen. Ik heb hem op het wensenboekje gewezen. Daarin kunnen hij en zijn vrouw hun wensen voor de eigen uitvaart noteren. Dat kan na hun overlijden een last van de schouders van hun kinderen nemen.

Zonder dat hij het weet, heeft de man net het grootste misverstand in de uitvaartwereld benoemd. Er zijn namelijk nog altijd heel veel mensen die denken dat zij de uitvaart moeten laten verzorgen door de maatschappij waarbij zij hun verzekering hebben lopen. Dat is echter onjuist.

Gelukkig kan ik de man nog net op tijd van de juiste informatie voorzien. Hij is blij verrast. “Echt waar? Dus ondanks mijn uitvaartverzekering bij (…) ben ik vrij in de keuze van de onderneming die mijn uitvaart verzorgt?” Zichtbaar opgelucht verlaat hij onze tijdelijke winkel. Om even later weer te verschijnen. “Vergeet ik toch bijna het wensenboekje”, grinnikt hij.

Meer weten?

Kijk op www.paulienuitvaart.nl.


Logopedie

helpt

Neurodiversiteit is een verzamelnaam van ADHD, Dyslexie, Autisme… Deze talenten komen vaak samen voor. Als je dit hebt dan is informatieverwerking en leren niet vanzelfsprekend.

Alies Olling vertelt: “Het feit dat je allemaal anders bent maakt mijn werk nooit saai. Door de lange ervaring en opgedane kennis kan ik je steeds beter en sneller helpen. Gelukkig is mijn vak ook flink veranderd en ontwikkeld. Helpen gaat wel het snelst als je erbij bent en oefent. Spelenderwijs, visueel en gamend. Ik werk op gezondheidscentrum West, op de Westerbreedte school en online.

Ik heb me gespecialiseerd door mijn persoonlijke ervaringen en 25 jaar werken als logopedist. Als eerste ga ik je leren relaxt door je neus te ademen zodat de concentratie verbetert. Daarna ga ik je helpen met executieve functies, vertellen van een verhaal, automatiseren en nog veel meer. Dit doe ik voor zowel kinderen als volwassenen.”

Meer weten?

Bel met Alies Olling, logopedist van Logopedie Helpt, 06-423 173 66 of kijk op Logopediehelpt.nl.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: