Voorpagina Ermelo 2023 Voorwoord Meerinzicht Hulp bij inkomen en het vinden van werk Stichting De Ontmoeting vervolg Hulp bij inkomen en het vinden van werk Zorggroep Noordwest Veluwe Hulp bij zelfstandig wonen Meedoen in de samenleving De Lange & Kortland Netwerk Notarissen Inclusief Groep Eefke Thuishulp - Financial Health BV Eefke Thuishulp Humanitas - Leefstijl Loket Humanitas Noord-Veluwe Welzijnmantelzorg - Zorggroep Noordwest-Veluwe
in de gemeente Ermelo

De mantelzorgmakelaar

Dochter Sarah neemt contact op met de mantelzorgmakelaar om te vragen naar mogelijkheden in de zorg en begeleiding voor haar hoogbejaarde moeder en ondersteuning voor haarzelf. Sarah geeft emotioneel aan overbelast te zijn door de langdurige mantelzorg in combinatie met haar werk. Ze heeft ondersteuning nodig in het zoeken naar mogelijkheden in zorg voor haar moeder.

Mantelzorg is het verlenen van langdurige zorg aan uw naaste, naast de gebruikelijke zorg. De mantelzorgmakelaar is de professional die de mantelzorger ondersteunt met het zoeken en informeren naar mogelijkheden in zorg, welzijn en wonen. De Mantelzorgmakelaar luistert en stelt vragen over de zorgvraag en welzijn van uw naaste en mantelzorger. Een veel gestelde vraag aan de mantelzorgmakelaar is, hoe houd ik de langdurige mantelzorg in balans met mezelf? Hoe voorkom ik overbelasting?

De mantelzorgmakelaar werkt onafhankelijk

De mantelzorgmakelaar kent alle mogelijkheden binnen de complexe zorg wet- en regelgeving van de gemeente, overheid en zorgverzekeraar. En is op de hoogte van de sociale zorgkaart van de gemeente Ermelo en omliggende gemeenten.
De mantelzorgmakelaar werkt onafhankelijk en is niet gebonden aan organisaties en werkt samen met diverse zorgprofessionals. Ook de zorgprofessional (thuiszorg, casemanagers) weten de samenwerking met de mantelzorgmakelaar te vinden voor informatie en aanvragen van indicaties.

Door samen in gesprek te gaan met de mantelzorger en het benoemen van de draagkracht en emotionele draaglast, kan vroegtijdige overbelasting van de mantelzorger voorkomen worden. nDe mantelzorger en naaste houden de regie!

Veel zorgverzekeraars vergoeden via de aanvullende zorgverzekering de inzet van de mantelzorgmakelaar. Informeer bij uw zorgverzekeraar.

Meer informatie?

Vragen over mantelzorg, stel ze gerust. www.welzijnmantelzorg.nl

Dementiezorg: een open deur?

In ons land wonen veel mensen met dementie achter gesloten deuren. De reden hiervoor is dat we hen graag willen beschermen. Die bescherming is goed bedoeld; we kiezen voor optimale veiligheid. Maar die veiligheid staat vaak tegenover vrijheid. Een lastig dilemma.

Zorggroep Noordwest-Veluwe werkt aan ‘veilige vrijheid op maat’ voor mensen die leven met dementie. We willen hun bewegingsvrijheid vergroten, zodat de focus meer en meer komt te liggen op kwaliteit van leven en autonomie. In Ermelo gebeurt dat in de woonzorglocaties Kroondomein en de Arcade. Bij de IJsvogel en de Amaniet zijn ook de eerste stappen gezet met open deuren. De inzet van zorgtechnologie zoals GPS-trackers kan hieraan een waardevolle bijdrage leveren. 

Om dit goed te kunnen doen, is een stap-voor-stap aanpak belangrijk, in nauw overleg met de zorgprofessionals en de naasten van de bewoners. Ook vraagt dit om een dementievriendelijke samenleving; steekt u een helpende hand toe als u ziet dat iemand verdwaald lijkt te zijn?  

Waarom we dit doen? Vrijheid is een belangrijk mensenrecht! En het idee dat de deur open kan zou weleens erg drempelverlagend kunnen zijn als je moet verhuizen naar een verpleeghuis. Bovendien zegt de Wet zorg en dwang dat er een zorgvuldige afweging moet worden gemaakt of een gesloten afdelingsdeur voor mensen met dementie echt noodzakelijk is. Dit geldt voor zowel de bewoners die graag naar buiten willen, als voor de bewoners die geen moeite lijken hebben met gesloten deuren. Zorggroep Noordwest-Veluwe werkt graag aan veilige vrijheid op maat! 

Meer informatie?

Kijk op www.znwv.nl

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: