Voorpagina Voorwoord ReBUILD Coaching Regelingen die u kunnen helpen M.O.S. Meijo - NHL Stenden MeiJo NHL Stenden Hogeschool Carins staat voor je klaar Carins Horizon Begeleiding - Adenium Adenium Smelnehaven - Firda ROC Friese Poort Samen in de strijd tegen laaggeletterdheid Faktorfier - E-health
informatiekrant rondom zorg en ondersteuning

Grip op huiswerk!

Steeds meer middelbare scholieren ervaren stress- en spanningsklachten. De druk om te presteren is hoog, wat het risico op schoolverzuim vergroot. Sommige scholieren komen helemaal niet meer tot leren. Ze zijn de controle kwijt.

Succes op school hangt af van verschillende factoren, te beginnen bij de vaardigheden die nodig zijn om te kunnen leren. Deze zogeheten executieve functies ontwikkel je al vanaf jonge leeftijd. Denk aan het kunnen beginnen met een taak, het vermogen om te kunnen plannen en organiseren, volharding of het tijdelijk parkeren van gedachten omdat je huiswerk moet maken. Bewustwording hiervan is belangrijk; weten wat je talenten en je valkuilen zijn, is een eerste stap om jezelf in beweging te zetten.

Lesstof eigen maken

Volgens hoogleraren psychologie en sociale wetenschappen Deci en Ryan is de intrinsieke motivatie van mensen afhankelijk van de vervulling van 3 natuurlijke basisbehoeften. Deze 3 basisbehoeften zijn: competentie, autonomie en verbondenheid. De motivatie om te leren zal groeien wanneer er aandacht is voor deze drie basisbehoeften. Door te oefenen, samen de lesstof door te nemen en feedback te ontvangen, ontdekken scholieren dat ze de lesstof eigen kunnen maken. Tips en adviezen zijn welkom, maar uiteindelijk bepaalt een scholier zelf zijn/haar koers.

Leerbegeleiding voor perfectionist tot eeuwige uitsteller

Bij Faktorfier bieden we leerbegeleiding voor scholieren, van perfectionist tot eeuwige uitsteller. Met structuur en veel aandacht leren ze hóe ze moeten leren en hoe ze verleidingen de baas worden. In een prettige, veilige omgeving waar scholieren worden gezien, krijgen ze de ruimte om zichzelf te ontdekken en te ontwikkelen. Het zelfvertrouwen groeit, waardoor scholieren uitdagingen weer durven aan te gaan.

Meer informatie?

Kijk eens op www.faktorfier.nl

Chatten met de psycholoog

In Nederland gebruiken jaarlijks zo’n 9 miljoen mensen het internet om hulp te zoeken voor psychische problemen. Helemaal sinds corona is het steeds gebruikelijker om voor deze problemen via de computer professionele hulp te krijgen.

E-health

Bij online hulpverlening (e-health) worden patiënten via het internet geholpen bij hun problemen. Zij kunnen bijvoorbeeld depressief zijn of een eetstoornis hebben. Binnen een afgeschermde online omgeving krijgt de patiënt vragen en oefeningen. Soms hoort het bij de behandeling om daarnaast te chatten/videobellen voor extra ondersteuning, maar dit is bij elke aanbieder van online zelfhulp anders.

Van anoniem tot mobiel

Zo bestaan er e-health aanbieders waarbij de patiënt anoniem een traject kan doorlopen zonder dat de huisarts of zorgverzekeraar hiervan op de hoogte wordt gesteld. Andere online therapie platformen doen aan ‘blended care’, waarbij ze e-health combineren met klassieke begeleiding. Tegenwoordig is het ook mogelijk om via een app een e-health cursus te doen.

Nieuw onderdeel

E-health is voor zowel hulpverleners als patiënten een relatief nieuw onderdeel van de geestelijke gezondheidszorg. Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) wijst online hulpverleners erop dat ze extra oplettend moeten zijn wanneer zij via e-mail of chat contact hebben met hun patiënten. Psychologen kunnen informatie mislopen die ze normaal gesproken halen uit lichaamstaal.

Groot aanbod

Voor veel mensen kan e-health een uitkomst zijn, omdat er talloze mogelijkheden zijn op gebied van begeleiding, privacy en kosten. Denk je dat e-health een manier kan zijn om jouw psychische klachten te verhelpen? Informeer jezelf dan goed over de verschillende behandelingen en de aanbieders. Dit kan bijvoorbeeld via je eigen huisarts.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: