Voorpagina Voorwoord Oosterpoort Gezondheid: Een vak apart voor je toekomst Fontys WeenerXL - SWZ Zorg Weener XL SWZ zorg Uw geldzaken op orde Hulp of ondersteuning Apetito 's-Hertogenbosch Fysiotherapie & Ergotherapie Langer Thuis Koning Willem I College - Logopedie Helpt - Paulien Uitvaartbegeleiding Koning Willem I College Huijbregts Notarissen - Farent Huijbregts Notarissen Adviseurs Farent Huis 73 - Mee de Meent Groep Huis 73
ZORG

& ondersteuning | In de gemeente ’S-Hertogenbosch

Ik wil elke dag een nog betere versie worden:

van mezelf

Micaela vertelt hoe ze succesvol de regie over haar leven herpakte. Micaela kwam vanuit Aruba naar Nederland om verder te studeren. Op advies van een vriend en een docent koos ze de richting van cruisemanagement. Zij zagen haar passie voor het omgaan met mensen, zelfs voordat zij dat zelf inzag. Wat een goede keuze was dat. Enkele jaren werkte ze op cruiseschepen, een periode die ze als geweldig omschrijft.

Zes jaar geleden veranderde het leven van Micaela door haar zwangerschap. Werken op een cruiseschip was niet meer mogelijk. Door omstandigheden kwam ze in contact met Weener XL. Via een werkconsulent kwam ze in een traject bij het Participatiehuis terecht. In dit traject kon Micaela zichzelf nog beter leren kennen: wat waren haar passies en welk werk paste bij haar?

Op zoek naar een nieuwe baan, had ze verschillende functies bij onder meer Vindingrijk Kringloop en de Schoonmaakcoöperatie. Inmiddels werkt Micaela als administratief medewerker bij de afdeling Groen van Weener XL. Ze regelt de planning voor 'haar jongens'. Ze heeft veel contact met opdrachtgevers en inwoners.

Micaela is een vrouw van aanpakken en beschrijft zichzelf als een kameleon, die zich goed kan aanpassen aan haar omgeving. Met trots en tevredenheid kijkt Micaela terug op haar reis. Ze vindt het erg fijn dat ze een eigen salaris heeft en dat haar zoon het goed heeft. Want dat vindt ze uiteindelijk het belangrijkste. Vastberaden sluit ze af: "Ik wil een nog betere versie worden dan de Micaela van gisteren. Die Micaela van gisteren is niet de Micaela van vandaag."

Meer informatie?

Kijk op www.weenerxl.nl.

VERDER MET

hersenletsel

Vermoeidheid, vergeetachtigheid en overprikkeling. Hoe kun je hiermee leren omgaan?

Ronnie Gardiner Methode (RGM)

Bij SWZ activiteitencentrum Duinendaal in Den Bosch staat een nieuwe activiteit op het programma: ‘er-gee-emmen’. De Ronnie Gardiner Methode is een vrolijke en gestructureerde oefenmethode voor de hersenen. De rode en blauwe symbolen verbeelden wat deelnemers moeten doen: bijvoorbeeld in de handen of op de bovenbenen klappen, de linker- of rechtervoet optillen of hun armen opzij of omhoog steken. Elk symbool heeft een eigen naam die wordt uitgesproken tijdens de oefening: Klap Beng Tjom Bick Toem Bing en Deng. Een tweetal begeleiders, opgeleid tot RGM Practitioner, staan voor de groep. Zij tikken het ritme en doen de bewegingen voor. Het ritme en de muziek stimuleren beweging, spraak, concentratie en geheugen, waardoor meerdere hersengebieden tegelijkertijd actief zijn. Daardoor verbetert de conditie van de hersenen. Behalve concentratie is er ook plezier. Deze nieuwe activiteit bevalt de deelnemers goed. Het is denken en doen tegelijkertijd.

Hersenz

Jeannette Heijting kreeg een aantal jaar geleden twee herseninfarcten, waarvan ze fysiek goed herstelde. Aan de buitenkant leek alles weer gewoon, maar van binnen ging ze door een diep dal. “Ik was alleen maar bezig om mijn onzekerheid te compenseren’’, zegt ze. Ondertussen namen de paniekaanvallen en het getwijfel toe. “Het was oorlog in mijn hoofd. Ik vergeleek mezelf voortdurend met de Jeannette van vóór het infarct. Het kan niet dat je nu al weer moe bent. Om te bewijzen dat er niks aan de hand was, poetste ik maar weer het huis en liep ik mezelf compleet voorbij.”

Toen ze een instorting nabij was, ontdekte ze Hersenz. “Door Hersenz heb ik mijn eigenwaarde en het vermogen om mijn energie te doseren teruggevonden. En ik heb geleerd om mijn hersenletsel te accepteren en ermee om te gaan.” 

Meer informatie over SWZ zorg?

Tel. 0499-471 241 - [email protected] - www.swzzorg.nl

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: