hersenletsel
Vermoeidheid, vergeetachtigheid en overprikkeling. Hoe kun je hiermee leren omgaan?
Ronnie Gardiner Methode (RGM)
Bij SWZ activiteitencentrum Duinendaal in Den Bosch staat een nieuwe activiteit op het programma: ‘er-gee-emmen’. De Ronnie Gardiner Methode is een vrolijke en gestructureerde oefenmethode voor de hersenen. De rode en blauwe symbolen verbeelden wat deelnemers moeten doen: bijvoorbeeld in de handen of op de bovenbenen klappen, de linker- of rechtervoet optillen of hun armen opzij of omhoog steken. Elk symbool heeft een eigen naam die wordt uitgesproken tijdens de oefening: Klap Beng Tjom Bick Toem Bing en Deng. Een tweetal begeleiders, opgeleid tot RGM Practitioner, staan voor de groep. Zij tikken het ritme en doen de bewegingen voor. Het ritme en de muziek stimuleren beweging, spraak, concentratie en geheugen, waardoor meerdere hersengebieden tegelijkertijd actief zijn. Daardoor verbetert de conditie van de hersenen. Behalve concentratie is er ook plezier. Deze nieuwe activiteit bevalt de deelnemers goed. Het is denken en doen tegelijkertijd.
Hersenz
Jeannette Heijting kreeg een aantal jaar geleden twee herseninfarcten, waarvan ze fysiek goed herstelde. Aan de buitenkant leek alles weer gewoon, maar van binnen ging ze door een diep dal. “Ik was alleen maar bezig om mijn onzekerheid te compenseren’’, zegt ze. Ondertussen namen de paniekaanvallen en het getwijfel toe. “Het was oorlog in mijn hoofd. Ik vergeleek mezelf voortdurend met de Jeannette van vóór het infarct. Het kan niet dat je nu al weer moe bent. Om te bewijzen dat er niks aan de hand was, poetste ik maar weer het huis en liep ik mezelf compleet voorbij.”
Toen ze een instorting nabij was, ontdekte ze Hersenz. “Door Hersenz heb ik mijn eigenwaarde en het vermogen om mijn energie te doseren teruggevonden. En ik heb geleerd om mijn hersenletsel te accepteren en ermee om te gaan.”