Voorpagina Voorwoord Oosterpoort Gezondheid: Een vak apart voor je toekomst Fontys WeenerXL - SWZ Zorg Weener XL SWZ zorg Uw geldzaken op orde Hulp of ondersteuning Apetito 's-Hertogenbosch Fysiotherapie & Ergotherapie Langer Thuis Koning Willem I College - Logopedie Helpt - Paulien Uitvaartbegeleiding Koning Willem I College Huijbregts Notarissen - Farent Huijbregts Notarissen Adviseurs Farent Huis 73 - Mee de Meent Groep Huis 73
ZORG

& ondersteuning | In de gemeente ’S-Hertogenbosch

Stap vol zelfvertrouwen in

de onlinewereld

Stevig in je schoenen staan in de snelle digitale wereld van nu. Volgens Annika Verhallen, werkzaam als coördinator cursussen digitale vaardigheden bij Huis 73 in ‘s-Hertogenbosch, valt hierin een wereld te winnen.

De cursussen bij bibliotheek Huis 73, die voor iedereen beschikbaar zijn, helpen het zelfvertrouwen vergroten en stimuleren zelfstandigheid op internet. Hierdoor krijgen deelnemers meer controle over hun online ervaring. “De mogelijkheid om een doktersafspraak te maken door een klik met de muis? Dat inzicht opent deuren.”

Digitaal vaardig

De cursus Digivitaler bij Huis 73 wijst de weg naar meer inzicht in medische gegevens met DigiD. “Sinds corona heeft inzage in medische gegevens een vlucht genomen en het belang van vrijheid en tijdsbesparing onderstreept. In deze cursus wordt duidelijk dat je op medisch gebied veel zelf kunt regelen: afspraken beheren, uitslagen nakijken, herhaalrecepten bestellen en videobellen met de huisarts. Mensen zien hierdoor in dat ze zelf makkelijk medische gegevens kunnen inzien. En dat is echt een groot goed”, vertelt Annika.

Vol zelfvertrouwen online

“Soms is werken met DigiD nog een brug te ver en beginnen we kleiner: bijvoorbeeld met de cursus ‘Klik & Tik’. Bij deze cursus worden de basisvaardigheden aangescherpt. Wat is een website, hoe werkt een e-mailadres en wat kun je hiermee? Cursisten worden meegenomen in de basisbeginselen, zodat ze goed onderlegd de vervolgstappen kunnen maken – bijvoorbeeld de cursus Digivitaler volgen – en zo met zelfvertrouwen hun weg in de onlinewereld vinden.

Blijven ontwikkelen

De online-drempel verlagen, daar pleit Annika voor. “Het is zo zonde dat zo veel mensen zich laten tegenhouden door onzekerheid op onlinegebied. Die onzekerheid werkt echt verlammend. Niet zelden hoor ik: ‘Dadelijk wis ik iets of maak ik iets kapot.’ En ook: ‘Je zult me wel dom vinden dat ik dit niet kan’.”

“Nee, juist niet! Ik vind het nooit dom als mensen iets nog niet kunnen, omdat ze dat nog niet geleerd hebben. Ik vind het vooral heel verstandig als zij iets nieuws willen leren en zich blijven ontwikkelen. Blijf dat vooral doen”, sluit Annika enthousiast af.

Meer weten over de cursussen digitale vaardigheden van Huis 73? Bel naar (073) 680 29 00 of stuur een e-mail naar [email protected].

Onafhankelijke cliëntondersteuning:

een steun in de rug

Johnny en Ireen staan middenin het leven. Ireen zit in een rolstoel en daarom doet Johnny veel in huis. Maar dan krijgt hij een herseninfarct. Hij is het overzicht kwijt en heeft geheugen- en concentratieproblemen. Boodschappen doen lukt niet meer, net als het huishouden en auto rijden. Ze kloppen voor hulp aan bij hun gemeente en vragen een onafhankelijke cliëntondersteuner van MEE hen hierbij te ondersteunen.

Johnny en Ireen krijgen een uitnodiging voor een keukentafelgesprek bij de gemeente. Onafhankelijk cliëntondersteuner Astrid bereidt het gesprek met hen voor. Ze bespreken wat ze van het keukentafelgesprek kunnen verwachten, welke vragen ze hebben en wat ze nodig hebben om hun leven weer op te pakken. Zo weten Johnny en Ireen wat er gaat gebeuren en wat ze met de gemeente willen bespreken.

Tijdens het keukentafelgesprek helpt Astrid om de situatie van Johnny en Ireen duidelijk te maken. Bijvoorbeeld door vragen te stellen en onderwerpen aan te halen die ze eerder hebben besproken. Samen met de gemeente komen ze erop uit dat Johnny en Ireen professionele begeleiding nodig hebben bij het oppakken van hun leven en het omgaan met hersenletsel. Ook bespreken ze vervoersmogelijkheden zodat ze hun huis weer uitkomen.

Astrid leest met Johnny en Ireen mee in het verslag dat de gemeente maakte van het gesprek en geeft uitleg over onduidelijkheden. Als alles duidelijk is kan de begeleiding en het taxivervoer in gang worden gezet. Hiermee kan het stel zelfstandig verder en is de ondersteuning van Astrid niet meer nodig.

Wilt u ook gebruik maken van een gratis onafhankelijke cliëntondersteuner?

Neem dan contact op met MEE De Meent Groep.
Telefoon: 088 465 35 55
E-mail: [email protected]
Website: www.meedemeentgroep.nl

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: