Voorpagina Voorwoord Stichting Zuidwester Rotterdampas Careyn Spijkenisse Heeft u geldzorgen of moeite om rond te komen? Ouwerkerk Notariaat Activiteiten in Nissewaard! Gemeente Nissewaard Sporten in Nissewaard ASVZ Je bent van harte welkom op het CJG Zadkine Centrum Seksueel Geweld - Humanitas Ouwerkerk Notariaat - Zadkine Vluchtelingenwerk - De Boegspriet Kinderkoepel - E-health
ZORG

& ondersteuning In de gemeente Nissewaard

NIEMAND

heeft het recht jouw grenzen over te gaan

“Weet dat wij er zijn voor jou.” Dat zegt Léontine Verberg, coördinator en casemanager Centrum Seksueel Geweld Rotterdam (CSG). Samen met collega’s, bestaande uit artsen, (forensisch) verpleegkundigen en andere hulpverleners, staat zij klaar om mensen bij te staan na een nare fysieke of online seksuele ervaring in Nissewaard en omstreken*.

Veel mensen vertellen niet zomaar over nare seksuele ervaringen. Ze proberen het te vergeten. Léontine: “Ik hoor vaak een gevoel van schuld en schaamte. Mensen denken: ‘van angst bevroor ik en deed niks om het te stoppen’. Of, ‘ik had wel gedronken’. Maar niemand heeft het recht om over jouw grenzen te gaan.” Elk jaar zijn er zo’n 100.000 nieuwe slachtoffers van allerlei vormen van seksueel geweld, als bijvoorbeeld seksueel misbruik of aanranding. Het risico opnieuw slachtoffer te worden is groter als je geen hulp hebt gehad.

Nooit te laat

Léontine benadrukt het belang van hulp zoeken. “Het liefst binnen zeven dagen na het nare voorval. Binnen deze tijd heb je meer kans op psychisch herstel, het voorkomen van een zwangerschap en geslachtsziekten. Ook sporen kunnen we nog veiligstellen en bijvoorbeeld letsel vastleggen als blauwe plekken. Dit vergroot de pakkans van de pleger.” Is het langer dan zeven dagen geleden? “Het is nooit te laat om bij ons aan te kloppen. Wij ondersteunen je en zoeken naar de juiste hulp samen met jou.”

Meer informatie?

Het Centrum Seksueel Geweld is 24/7 uur bereikbaar via 0800-0188 (gratis). Chatten kan ook via www.centrumseksueelgeweld.nl.

*Het Centrum Seksueel Geweld Rotterdam is er voor mensen uit de gemeenten in Rotterdam-Rijnmond, de Drechtsteden en de Zuid-Hollandse eilanden.

De onmisbare rol

van vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties

Hoe zou Nederland functioneren zonder de inzet van vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties? Vrijwilligers zetten zich op diverse terreinen in en bieden ondersteuning waar nodig. Nederland kan niet meer zonder hen! Vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties worden vaak als vanzelfsprekend ervaren, maar zo vanzelfsprekend is dat echter niet.

Vrijwilligers wie zijn dat?

Vrijwilligers zijn mensen die zich, iedere keer weer, een aantal uur belangeloos inzetten voor hun medemens. Meestal wordt er dan gedacht aan vrijwilligers die ‘hands on’ activiteiten verrichten, zoals op bezoek gaan bij mensen die eenzaam zijn of mensen helpen met het leren van de Nederlandse taal.

Er zijn ook vrijwilligers die ander soort werk doen: namelijk zorgen dat de andere vrijwilligers aan de slag kunnen. Zij verzorgen het contact met de gemeentes, bedenken activiteiten, en zorgen dat er voldoende vrijwilligers zijn. Kortweg het bestuur van vrijwilligers verenigingen. Dit zijn vaak mensen die zich voor langere tijd beschikbaar stellen en zich verantwoordelijk voelen voor hun organisatie. Dus vrijwilligers met een heel andere taak dan de ‘hands on’ vrijwilliger.

Ouder worden

Wat alle vrijwilligers gemeen hebben is dat zij telkens weer wat ouder worden en dat het moment van stoppen elke dag wat dichterbij komt. Wat ze nog meer gemeen hebben is dat tegenwoordig steeds schaarser worden.

Ook bij Humanitas op Voorne Putten Rozenburg is dat het geval. Als u na het lezen van dit stuk denkt, “ik wil wat voor mijn medemens betekenen en ik heb daar een paar uur in de week tijd voor”, lees dan verder.

Ook vrijwilliger worden?

Neem contact op met Humanitas Voorne Putten Rozenburg via [email protected].
U kunt aan de slag als ‘hands on’ vrijwilliger en ook als bestuurslid. De keuze is aan u!

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: