Voorpagina Voorwoord Aemosa Woonzorg Incluzio Leiderdorp Samen Zorgverlening Netwerk Dementievriendelijk Leiderdorp Het Gouden Hart Leiden Mijnleiderdorp.nl Stichting iDb Paramedisch Centrum Lagas - De Binnenvest De Binnenvest Aemosa - Saton Optiek Saton Optiek Leiderdorp Gemiva - ActiVite ActiVite
in de gemeente Leiderdorp

Chris aan het sporten

“Dat ik ondanks mijn beperkingen kan sporten doet mij zo goed”

Chris, een 51-jarige man, raakte halfzijdig verlamd na twee hersenbloedingen. In gesprek met hem, ontdekken we hoe sporten hem een nieuw perspectief heeft gegeven op zijn herstel en zijn algehele welzijn.

Chris sport inmiddels al 2,5 jaar bij sport@gading. Hij kwam daar terecht na een heupoperatie. In tegenstelling tot reguliere sportscholen, waar hij zich toch ongemakkelijk voelde te midden van gezonde mensen, gaf sport@gading hem een gevoel van inclusie. “Toen ik hier binnenkwam, voelde ik me geaccepteerd en welkom; ik mag en kan hier zijn wie ik ben”, vertelt Chris.


Chris zegt dat het sporten direct merkbaar was voor zijn herstel. “Mijn benen werden al snel veel krachtiger en het heeft zo’n positieve weerslag ook op mijn mentale weerbaarheid en gezondheid thuis.” Zijn artsen bevestigen zijn vooruitgang. “Ik heb altijd wat met sport gehad en dat ik dit ondanks mijn beperkingen alsnog kan doen op mijn niveau, doet mij goed. Zo kan ik lang voor mezelf blijven zorgen en kan ik langer thuisblijven.”

Sport@gading is een locatie van Gemiva in Leiderdorp. Gemiva ondersteunt in Zuid-Holland mensen die door een handicap, chronische ziekte of een andere beperking zorg of ondersteuning nodig hebben.

Meer informatie?

Wil je meer weten, bel of mail ons. We vertellen je graag meer!
T: 071 589 11 00
E: [email protected]

langer samen thuis blijven wonen

Wie steeds meer zorg nodig heeft, stelt zich wel eens de vraag: hoe lang kan ik nog thuis blijven wonen? Voor deze cliënten heeft ActiVite het ‘volledig pakket thuis’ (VPT). Met dit pakket krijgen cliënten intensieve zorg en ondersteuning thuis, zodat zij daar kunnen blijven wonen. Bij een VPT coördineert en levert één zorginstelling het volledige pakket zorg.

Regiomanager Fanny Kerstens: “We zien dat steeds meer mensen die een indicatie voor het verpleeghuis krijgen, lang moeten wachten voordat er daar plek voor hen is. Dan moet je de ondersteuning en zorg thuis dus goed en in samenhang met elkaar organiseren. Met het VPT doet ActiVite dat.”
Volgens projectleider Marlies den Butter werkt deze aanpak ontzorgend voor cliënt én mantelzorger. “Uniek is dat ActiVite professionele mantelzorg biedt in het VPT-pakket. Onze medewerkers komen langs om gezellig koffie te drinken, een stukje te wandelen of samen wat boodschappen te gaan halen. Dat geeft de eigen mantelzorgers direct lucht.”

Maatwerk

Hoe ziet zo’n VPT er in de praktijk uit? “Dat is voor iedereen weer anders,” vertelt Marlies. “De basis bestaat uit een maaltijdvergoeding en alarmapparatuur in huis, waarmee mensen in geval van nood een beroep kunnen doen op zorg. Daarnaast stellen cliënten samen met de wijkverpleegkundige of casemanager een pakket op maat samen. Doordat ActiVite zoveel verschillende soorten zorg in huis heeft, kan dat van alles zijn: ondersteuning bij de persoonlijke verzorging, maar ook huishoudelijke hulp en (specialistische) verpleging.”

In eigen huis

Door het VPT kunnen stellen langer samen blijven wonen. Fanny: “Als je partner naar het verpleeghuis gaat en jij blijft thuis wonen, dan heeft dat een enorme impact. Het kan heel fijn zijn om met voldoende hulp en ondersteuning samen thuis te kunnen blijven. Mits dat veilig en verantwoord kan natuurlijk.” Hoewel andere zorgorganisaties ook steeds vaker een VPT mogelijk maken voor hun cliënten, is ActiVite volgens Fanny hiermee vernieuwend in de regio. “Veel andere zorgorganisaties bieden het VPT alleen in serviceflats. Dat betekent dat iemand moet verhuizen. Bij ActiVite krijgen cliënten alle zorg in hun eigen huis. Ook dat maakt ons VPT uniek.”

Meer informatie?

Kijk op www.ActiVite.nl/vpt

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: