Regelingen
Volwassenenfonds Sport & Cultuur
Iedereen zou moeten kunnen sporten of aan een activiteit meedoen, zoals schilderen, theater of muziekles. Als je een laag inkomen hebt, kunnen lesgeld en materialen uit het Volwassenenfonds Sport & Cultuur worden betaald.
Jeugdfonds Sport & Cultuur
Elk kind verdient het om mee te kunnen doen met sporten en spelen. Daarom wordt uit dit fonds de contributie betaald voor kinderen van 4-18 jaar uit gezinnen met een minimum inkomen.
Stichting Leergeld
Voor schoolspullen, sport, een laptop, fiets of een verjaardagscadeau voor kinderen van 6-16 jaar kunnen ouders/voogden met een laag inkomen een beroep doen op Stichting Leergeld Westbetuwe, zie Leergeld.nl/westbetuwe..
Doe Mee(r)-regeling
Bent u gepensioneerd en heeft u weinig geld voor iets extra’s? Misschien komt u in aanmerking voor de Doe Mee(r)-regeling. Dit bedrag van maximaal € 150,- kunt u gebruiken voor een activiteit of eten/drinken buitenshuis, of voor telefonie, internet of televisie.
Individuele inkomenstoeslag
Als je drie jaar achter elkaar een laag inkomen hebt, heb je mogelijk recht op de individuele inkomenstoeslag. Kijk op Culemborg.nl/individuele-inkomenstoeslag.
Energietoeslag
Zelfstandige huishoudens met een laag inkomen hebben recht op de energietoeslag van € 1.300,-. Veel huishoudens hebben de Energietoeslag 2023 automatisch ontvangen omdat zij in 2022 ook een Energietoeslag kregen. Kijk op Culemborg.nl/energietoeslag of je ook recht hebt op deze toeslag.
FIXbrigade: gratis hulp om je huis energiezuiniger te maken
Woon je in een slecht geïsoleerde woning met energielabel D of lager? FIXbrigade Culemborg helpt je om energie te besparen, bijvoorbeeld door tochtstrippen en radiatorfolie aan te brengen. Het werk van de FIXbrigade is gratis. En de materialen die ze gebruiken ook. FIXbrigade Culemborg is bedoeld voor inwoners die moeite hebben de energierekening te betalen en hulp kunnen gebruiken bij energiebesparing. Je hoeft je alleen maar aan te melden, zie Fixbrigadeculemborg.nl.
Bijzondere bijstand
Voor onverwachte, noodzakelijke kosten die je zelf niet kunt betalen, kun je bijzondere bijstand aanvragen. Doe een aanvraag als de kosten zich voordoen, dus nog voor de kosten gemaakt zijn. Bijzondere bijstand gaat om bijzondere en noodzakelijke kosten, dus niet om vaste lasten als huur of een identiteitskaart. Voor een gehandicaptenparkeerplaats en -kaart kun je ook een aanvraag indienen als je inkomen laag is.
Geen bril of gehoorapparaat terwijl je zonder niet kunt werken of meedoen? Of moet je een belangrijke ingreep laten doen bij de tandarts maar ben je niet aanvullend verzekerd? Vraag de zorgverlener vooraf om een proforma rekening. Deze dien je in bij de gemeente. Soms is het mogelijk de rekening uit de bijzondere bijstand te betalen.