Voorpagina Voorwoord Elver Pak uw Gelrepas! MVT Arnhem - Aanvraag energietoeslag Wijkteams Arnhem Contact met het wijkteam - Samen in de Wijkzorg Eenzaamheid onder jongeren Steentjes Mediation & Scheidingsspecialist Plushome Arnhem Op weg naar werk Vrijwilligerswerk - Attent Zorg en behandeling Attent Thuiszorg Pleyade - RIBW Arnhem & Veluwe Vallei Pleyade RIBW Arnhem & Veluwse Vallei Vizier Oost
in de gemeente Arnhem

“Ik woon wel zelfstandig, maar als er iets is, dan is er zo iemand”

“Ik vond het een fijn idee dat Priscilla in mijn nieuwe woning kon komen werken. Ik ben pas verhuisd en dan is een vertrouwd gezicht heel fijn. Ik wil haar nog heel lang houden”, lacht Gonny. Dat geldt ook voor Priscilla. “De eerste keer dat ik bij Gonny kwam, was het meteen fijn. We hebben samen wat gedronken en vertelt over onze levens. Zo leer je elkaar echt kennen”, vertelt Priscilla. Ze komt iedere week bij Gonny thuis om schoon te maken en te helpen met de was.

Zorg vlakbij

Gonny woont zelfstandig in een aanleunwoning op Malburgstaete. Gonny is al drie jaar ernstig ziek en woont daarom in dit appartement. “De zorg van Pleyade zit bij dit gebouw, dat is een fijn idee. Ik woon wel zelfstandig, maar als er iets is, dan is er zo iemand.”

Stapje extra

Gonny is niet zomaar een cliënt voor Priscilla. “Nu Gonny net is verhuisd, vind ik het leuk om samen een rondje door de buurt te lopen.“

Priscilla komt veel bij mensen thuis en ziet daardoor ook snel wanneer het wat minder gaat. Een belangrijk onderdeel van haar werk. “Ik kan het altijd aangeven bij de wijkcoach of bij iemand van de zorg als ik iets signaleer. Of ik neem contact op met de eerste contactpersoon als ik me zorgen maak.”

Meer weten over (thuis)zorg van Pleyade? Bezoek de website Pleyade.nl of neem contact op via 026 - 751 7310.


Blij dat ik de stap naar betaald werk heb gezet

Paul heeft veel last van psychosen. Jarenlang dacht hij dat een baan er voor hem niet inzat. Tot het UWV hem stimuleerde te gaan solliciteren. Dat viel hem in eerste instantie zwaar. Met behulp van een IPS-traject waagde hij uiteindelijk de stap. Nu wil hij niet meer anders.

‘‘De spanning van een baan is voor mij een risicofactor”, vertelt Paul. “Ik wil wel graag vooruit in het leven, maar was bang dat het mij niet zou lukken.’’ Na een paar intensieve gesprekken vond Paul, met hulp van zijn begeleider Esther van RIBW Arnhem & Veluwe Vallei, een baan die bij hem past.

Maatwerk

”IPS staat voor Individuele Plaatsing en Steun”, vertelt Esther. “Het is een succesvol programma voor het vinden en behouden van betaald werk speciaal voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. IPS is echt maatwerk, maar juist dat levert mooie resultaten op.”

Meedenken

Inmiddels is Paul al een jaar met plezier aan het werk bij een cateringbedrijf. “Meedenken en maatwerk zijn belangrijke succesfactoren”, vertelt Esther. “Zo maakte ik samen met Paul een psychosekaart. Die bevat veel informatie over psychosegevoeligheid en mogelijke triggers. Hiermee kan zijn werkbegeleider zijn gedrag beter interpreteren en signalen eerder opvangen als er iets mis dreigt te gaan. Dat geeft rust en vertrouwen.“

Op zijn plek

Met de begeleiding van Esther en steun op de werkplek voelt Paul zich gesterkt. “Ik zit hier helemaal op mijn plek. Als ik ergens mee zit, zoek ik samen met mijn werkbegeleider naar een oplossing. Zo ben ik vijf halve dagen gaan werken in plaats van drie hele, dat werkt voor mij beter. Mijn werkbegeleider geeft me veel zelfvertrouwen en met Esther kan ik alles delen. Ik ben blij dat ik deze stap naar werk heb gezet.”

Meer weten over IPS?

Kijk op www.ribwavv.nl en lees hoe RIBW Arnhem & Veluwe Vallei mensen met een psychische kwetsbaarheid begeleidt bij wonen, leren, leven en werken.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: