Voorpagina Drenthe, Oerprovincie van Nederland Warenhuis Vanderveen Oer Drenthe ongerepte natuur Fietstransferium De culturele erfenis van Van Gogh blijvend zichtbaar Drents Museum Veenhuizen uitgelicht Vaart in Assen De lente is in aantocht! 5x bijzondere plekken Schatkamers van Zuidwest-Drenthe Evenementen & Activiteiten Drouwenerzand Ontdek de charme van de hoofdstad Onbezorgd genieten De Bonte Wever Drouwenerzand Attractiepark - Levendig Musselkanaal Westenmode East Side Story - De schatkamers van Zuidwest-Drenthe Drenthe biedt nog meer... Stichting gedeelde verhalen Vervolg Drenthe biedt nog meer... Hortus Botanicus Haren

Oer Drenthe ongerepte natuur

Je kunt het je nu maar lastig voorstellen, maar zo’n 150.000 jaar geleden liepen er in Drenthe nog mammoeten rond en was Drenthe bedekt met gletsjers en ijs. De gletsjer schoof vanuit Scandinavië naar het zuiden en nam grote zwerfkeien mee. Daar werden later de hunebedden mee gebouwd.

Hunebedden

Hunebedden zijn 5.000 jaar geleden gebouwd door het Trechterbekervolk. Ze dienden als grafkamers. De doden kregen mooie giften mee, zoals sieraden, speren, maar ook potten met eten. Het was een klein volk, ze werden niet groter dan 1.65 m. Grappig, want vroeger dacht men juist dat de hunebedden door reuzen (huynen) waren gemaakt  Daar komt de naam hunebed ook vandaan. De hunebedden zijn gebouwd met stenen van wel 20.000 kg. Ze werden op hun plek gezet door boomstammen neer te leggen en de keien daar overheen te rollen. Maar ook op die manier moet het nog een enorm karwei zijn geweest. Drenthe telt maar liefst 52 Hunebedden.

Veengebieden

Drenthe bestond vroeger uit uitgestrekte veengebieden. En gedroogd veen, turf, bleek een hele goede brandstof. Het leven van de veenarbeiders inspireerde Vincent van Gogh. Hij maakte hier meerdere schilderijen. Maar er is méér met dat veen aan de hand. Er zijn hier namelijk veel schatten gevonden. Én het lichaam van een meisje, dat 2000 jaar geleden werd geofferd aan de goden.

Er werd veel geld verdiend met het afgraven van turf. Het werd dan ook wel het ‘bruine goud’ genoemd. Het geld belandde echter in de zakken van de veenbazen. De veenarbeiders leidden een erg armoedig bestaan. Grote gezinnen leefden, soms samen met een schaap, geit of enkele kippen, in een plaggenhut met 1 of 2 vertrekken. Daar werd én gewoond, én gekookt, én geslapen.

Kijk voor meer verhalen over Drenthe op www.drenthe.nl/verhalen.

Oertijdpad

Het Oertijdpad is een wandeling van 13,5 km met digitale gids. Je start vanaf het Hunebedcentrum in Borger en beleeft de geschiedenis van het leven op de Hondsrug van de IJstijd tot nu. De route neemt je mee langs mammoeten, hunebedden en de eerste boerderijen in deze regio. Een gids van het Hunebedcentrum vertelt je over de leefwijze van de inwoners van vroeger, het landschap en de flora en fauna. De route is niet overal verhard.

Ga voor een overzicht van wandel- en fietsroutes naar www.drenthe.nl/routes.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: