Voorpagina Voorwoord Gemeente Sittard-Geleen Interview Machteld Huber MIK & PIW Groep Aan de slag met het spinnenwebmodel Apetito Makkelijk meer bewegen De kracht van groen MobiliteitsWereld MIK & PIW Groep - healthyLIFE De kracht van cultuur op Positieve Gezondheid De kracht van vrijwilligers Hoe Positieve Gezondheid in de praktijk het welzijn bevordert Profiel ASL - Mi Coaching Profiel ASL MEE Zuid Limburg - Vista College Fontys Hogeschool: Gezondheid een vak apart Fontys Hogeschool

Makkelijk meer bewegen

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders in vergelijking met andere Europeanen hun tijd het meest zittend doorbrengen. Er is steeds meer bewijs dat dat op de lange termijn gevolgen heeft voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Maar hoe kom je in beweging? En nog veel belangrijker; hoe houd je het vol? Deze adviezen kunnen je helpen een begin te maken met bewegen.

Matig intensieve inspanning

De Gezondheidsraad adviseert mensen om 2,5 uur per week te bewegen. Dat kan er als volgt uitzien: twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten, en conditietraining in de vorm van wandelen en fietsen, verspreid over meerdere dagen. Daarnaast is er voor ouderen het advies om balansoefeningen te doen. Belangrijk is dat je hartslag omhoog gaat en je sneller begint te ademen. Dit heet matig intensieve inspanning en is goed voor je conditie.

Bewegen zonder klachten

Een beetje ongemak tijdens en na het sporten is niet erg. Spierpijn houdt in dat je goed hebt bewogen en gaat vanzelf weg. Krijg je last van één of meer van onderstaande klachten, neem dan contact op met de huisarts:

  • benauwdheid
  • piepend geluid tijdens het ademen
  • pijn op de borst
  • pijnlijke gewrichten

(bron: thuisarts.nl)

Beweegplan

Een goed begin is het halve werk. De wetenschap laat zien dat je nieuwe gewoonten langer volhoudt wanneer je je erop voorbereidt. Denk na over wat je wilt bereiken, waarom, hoe je dat gaat doen en hoeveel tijd je daarvoor hebt. Een veelgebruikte tip is om een nieuwe activiteit aan een bestaande te koppelen. Bijvoorbeeld: ‘Nadat ik op donderdag thuiskom uit mijn werk, ga ik eerst een half uur wandelen.’

Je bent succesvoller wanneer je doelen laagdrempelig zijn, haalbaar en afgebakend. Een doel kan zijn: ‘Twee maanden lang twee keer per week sporten’.

Ook kan het helpen om je omgeving erbij te betrekken door ze over je voornemen te vertellen. Probeer je nieuwe gewoonte een bepaalde periode vol te houden. Gelukt? Beloon jezelf en bedenk een nieuw doel!

Tips om te beginnen met bewegen

  • Pak wat vaker de fiets
  • Wandel tijdens je pauze
  • Parkeer de auto verder bij je huis of werk vandaan
  • Combineer een telefoontje met een wandeling
  • Maak actieve afspraken met vrienden
  • Ga thuis apenkooien met je kinderen
  • Neem de trap in plaats van de lift

Bewegen met een beperking

Wanneer je ziek bent of een beperking hebt, kan voldoende bewegen een uitdaging zijn. De huisarts of praktijkondersteuner kan jou helpen om een activiteit te vinden die bij je past. Daarbij kunnen ze je mogelijk doorverwijzen naar een fysiotherapeut, oefentherapeut of sportarts. In sommige gemeenten zijn er sportmakelaars actief die goed weten welke sportactiviteiten er in jouw buurt zijn.

Beweeg jij voldoende?

Klik hier en doe de Beweegrichtlijnentest om erachter te komen of je op de goede weg bent.

Van zorg naar gezondheid | Samen PositieF Gezond

GEMEENTE Sittard-Geleen

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: