Voorpagina Gezond samen leven in uw buurt! Voorwoord Easyslim.nu Stichting Welzijn Lelystad Flever Landstede Lelystad Humanitas - Go! Kinderopvang GO! Kinderopvang Flever - Well Welzijn Lelystad Sportservice Flevoland Lol na school MDF Buurtwerkers Vrijwilligerswerk is goed voor je gezondheid GGD Flevoland Bureau LWPC JOGG De kracht van groen Interview met Machteld Huber Aan de slag met het spinnenwebmodel Landstede - Bureau LWPC Maatschappelijk Dienstverlening Flevoland

Jongeren geholpen door ervaringsdeskundigen

Sam Gielen (22) heeft een bewogen jeugd achter de rug. Een van zijn ouders worstelde met een alcoholprobleem en dat had ook grote impact op hem. Het leidde uiteindelijk tot depressiviteit, een zelfmoordpoging op zijn dertiende, een lange tocht langs psychologen en psychiaters en een opname in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg.

Inmiddels heeft hij zijn leven gelukkig weer op de rit. Sterker nog: met zijn ervaringen helpt hij andere jongeren die met soortgelijke problemen kampen. ”Toen ik klaar was om het leven weer op te pakken kwam ik bij ExpEx terecht. Dat is een landelijke organisatie die ook in Flevoland actief is. Ik ben als vrijwilliger begonnen en ben inmiddels coördinator van de vrijwilligers.”

Waardevol

Een vrijwilliger bij ExpEx begeleidt als ervaringsdeskundige jongeren die problemen hebben gehad en zich voorbereiden op het ‘normale leven’. “Toen ik als vrijwilliger begon merkte ik dat ik er zelf heel veel van leerde. Het is echt een onderdeel geweest van mijn herstel. En voor de jongeren die je begeleidt ben je ook heel waardevol. ‘Jij begrijpt me’, hoor ik vaak. Dat is iets dat ze bij professionals soms minder hebben.”

ExpEx richt zich niet alleen op jongeren, maar geeft bijvoorbeeld ook adviezen aan professionals vanuit hun achtergrond als ervaringsdeskundige. “We wurmen ons eigenlijk overal in”, zegt Sam. Als een jongere zich aanmeldt bij ExpEx in Flevoland dan bekijkt Sam welke vrijwilliger qua ervaring en persoonlijkheid het best bij hem/haar past.

“En als ik niemand kan vinden die past, hebben we ook nog de mogelijkheid om in groepen met elkaar te spreken.”

Jij begrijpt me, hoor ik vaak

Sam Gielen

Luchtiger

Vrijwilliger en jongere bepalen zelf waar ze het over hebben en hoe vaak ze elkaar zien. “De één heeft behoefte aan diepgaande gesprekken, maar het kan ook luchtiger. Het kan zelfs maar één enkel gesprek zijn. De ervaring leert dat de contacten in de regel maximaal zes maanden duren, maar het kan ook langer als daar behoefte aan is.”

Het valt voor jongeren niet altijd mee om relaxed in het leven te staan, vindt Sam. “Social media en sowieso technologie kunnen zorgen voor schade aan je mentale gezondheid. En je ziet ook dat we gemeenschap missen. We zijn veel te individualistisch ingesteld en voor je het weet heb je niemand om op terug te vallen als het niet meer gaat. Daarom oefenen wij met de jongeren om onderdeel te worden van een Daarom oefenen wij met de jongeren om onderdeel te worden van een gemeenschap. Dat is belangrijk.”

Eenzaamheid

Eenzaamheid kan iedereen overkomen. Wist je dat ongeveer de helft van de mensen zich eenzaam voelt? Onder jongeren is dit zelfs nog veel hoger. Binnen het thema eenzaamheid probeert Flever, de provinciale uitvoeringsorganisatie voor een Vitale Samenleving en de arbeidsmarktorganisatie voor de sector zorg en welzijn, het taboe te doorbreken en professionals bij elkaar te brengen. Iedereen kan zich weleens eenzaam voelen, samen kunnen we er iets aan doen. Zo bracht Flever de verhalen van Flevolanders die eenzaamheid hebben ervaren in beeld. Mogelijk heb je de tentoonstelling met deze verhalen eind vorig jaar in de bibliotheek in Lelystad gezien.
 
Flever doet ook mee in de coalitie Een tegen Eenzaamheid Lelystad. Bijna 60 coalitiepartners zetten zich in om eenzaamheid bij jongeren, volwassenen en ouderen te voorkomen en terug te dringen. Deze coalitie doet van alles, van werkgroepen die zich buigen over een thema tot het organiseren van activiteiten tijdens de jaarlijkse Week tegen Eenzaamheid eind september. Zo werd ook de app ‘Lelystad met elkaar’ ontwikkeld, met leuke activiteiten voor jong en oud waarbij je anderen kunt ontmoeten. Wil je hulp bij het maken van contacten? Neem contact op met Welzijn Lelystad www.welzijnlelystad.nl.

Download hier de app ‘Lelystad met elkaar’

Van zorg naar gezondheid | Samen PositieF Gezond

lelystad

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: