Kan dat allemaal via jou?
“Ik werk bij Careyn, een grote ouderenzorgorganisatie in Utrecht. Bij ons werken heel veel specialisten. Zoals fysiotherapeuten, diëtisten, specialisten ouderengeneeskunde etc. Dus iemand hoeft niet van de ene naar de andere praktijk om de hoek. Dat is echt een groot voordeel!”
Lukt het ook altijd om alles op te lossen?
“Voor mij is het belangrijk dat ik goed kijk naar de persoon die bij me komt. Je moet je eigen oordeel loslaten. En aan die persoon vragen, wat is voor jou belangrijk? Als je dat weet, weet je ook wat voor iemand de motivatie is om te oefenen.” Ze lacht: “Want ja dat oefenen moet natuurlijk wel gebeuren.”
Hoe kom je bij een logopedist terecht?
“Je wordt doorverwezen. Door een arts, bijvoorbeeld de specialist ouderengeneeskunde, de huisarts of via een revalidatiecentrum. Of door het ziekenhuis of bijvoorbeeld een Parkinsoncentrum.”
Parkinsoncentrum?
“Ja mensen met Parkinson kunnen last krijgen van problemen waar onze gespecialiseerde collega’s heel goed bij kunnen helpen. Dus dat is voor de persoon zelf heel erg fijn.”
“Maar ook als je, bijvoorbeeld na een herseninfarct minder lang en goed kunt communiceren, of moe bent, dan kan de logopedist goed helpen. Ook bij beginnende dementie kun je vooruitgang boeken. Eerst zelfs nog vooruitgang, daarna stabiliteit. Tot een bepaald punt en zelfs dan kunnen we samen nog veel doen.”
Je wilde ook nog een tip geven?
“Ja, heel graag! Beginnende problemen met eten en drinken kunnen heel goed opgelost worden. Veel huisartsen verwijzen hiervoor niet door. Maar als je dit nu leest en je hebt er last van, kom naar ons toe. We kunnen je daar goed bij helpen. En het wordt vergoed door de zorgverzekering. En dan kun je gewoon zelf wel weer de dingen eten die je graag wilt eten. We werken er graag met z’n allen aan dat iedereen zo lang mogelijk prettig zelfstandig thuis kan blijven wonen.”