Voorpagina Voorwoord Vista College Vrijwilligers in het zonnetje Apetito Sittard-Geleen Sam& voor alle kinderen Het Wetshuys advocaten mediators Iedereen moet mee kunnen doen Zo Wonen Samen sterk tegen eenzaamheid 046 Thuiszorg Laat geen geld liggen! vervolg... Laat geen geld liggen! Mobiliteitswereld Sittard Zorg wordt beter door samen te werken Wonen Limburg Nobama Care - ZOwonen Nobama Care Hulp bij verslaving Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid Gilde opleidingen in Sittard-Geleen Gilde opleidingen Frenken van Moers & Heerings notarissen - E-health Frenken van Moers & Heerings notarissen Digitaal vaardiger De Domijnen
in de gemeente Sittard-Geleen

Gerust ouder worden met een levenstestament

Veel Nederlanders hebben de afgelopen jaren al een levenstestament bij de notaris laten vastleggen. Hierin regel je wie er beslissingen mag nemen als je dat zelf niet meer kunt, bijvoorbeeld door ziekte of door een ongeval. Een levenstestament is voor alle leeftijden, en of je nou getrouwd bent, een partner hebt of niet.

In het levenstestament wijs je een vertrouwenspersoon aan die namens jou beslissingen neemt als je dat zelf niet meer kunt of wilt. Het gaat om financiële zaken maar ook om persoonlijke zaken. Je kunt in een levenstestament bijvoorbeeld opnemen wat er moet gebeuren als je niet meer zelfstandig kunt wonen. Wil je dan thuis verpleegd worden of in een verpleeghuis? Wat moet er dan met je huis gebeuren? Veel mensen die een levenstestament maken, denken ook na over medische zaken, zoals bijvoorbeeld wie beslist er over wel of niet opereren als je dat zelf niet meer kan.

Bij Frenken, Moers & Heerings notarissen adviseren wij u over een levenstestament dat bij u past. Daarbij hebben wij aandacht voor de financiële kwetsbaarheid van mensen op hogere leeftijd. Hiervoor heeft de landelijke notarissenorganisatie Netwerk Notarissen verschillende tools ontwikkeld die in het levenstestament kunnen worden opgenomen. Frenken, Moers & Heerings notarissen is aangesloten bij Netwerk Notarissen en beschikt dus over deze tools.

Nog geen levenstestament of is uw levenstestament al weer een aantal jaren oud? Wij helpen u er graag mee! Jos Moers of Jean-Pierre Heerings van Frenken van Moers & Heerings notarissen in Geleen of Sittard zijn te bereiken via [email protected] of 046-4747175.

Chatten met de psycholoog

In Nederland gebruiken jaarlijks zo’n 9 miljoen mensen het internet om hulp te zoeken voor psychische problemen. Helemaal sinds corona is het steeds gebruikelijker om voor deze problemen via de computer professionele hulp te krijgen.

E-health

Bij online hulpverlening (e-health) worden patiënten via het internet geholpen bij hun problemen. Zij kunnen bijvoorbeeld depressief zijn of een eetstoornis hebben. Binnen een afgeschermde online omgeving krijgt de patiënt vragen en oefeningen. Soms hoort het bij de behandeling om daarnaast te chatten/videobellen voor extra ondersteuning, maar dit is bij elke aanbieder van online zelfhulp anders.

Van anoniem tot mobiel

Zo bestaan er e-health aanbieders waarbij de patiënt anoniem een traject kan doorlopen zonder dat de huisarts of zorgverzekeraar hiervan op de hoogte wordt gesteld. Andere online therapie platformen doen aan ‘blended care’, waarbij ze e-health combineren met klassieke begeleiding. Tegenwoordig is het ook mogelijk om via een app een e-health cursus te doen.

Nieuw onderdeel

E-health is voor zowel hulpverleners als patiënten een relatief nieuw onderdeel van de geestelijke gezondheidszorg. Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) wijst online hulpverleners erop dat ze extra oplettend moeten zijn wanneer zij via e-mail of chat contact hebben met hun patiënten. Psychologen kunnen informatie mislopen die ze normaal gesproken halen uit lichaamstaal.

Groot aanbod

Voor veel mensen kan e-health een uitkomst zijn, omdat er talloze mogelijkheden zijn op gebied van begeleiding, privacy en kosten. Denk je dat e-health een manier kan zijn om jouw psychische klachten te verhelpen? Informeer jezelf dan goed over de verschillende behandelingen en de aanbieders. Dit kan bijvoorbeeld via je eigen huisarts.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: